Брудні танці «Чорного лебедя»

31.03.2011
Брудні танці «Чорного лебедя»

Наталі Портман навчилася танцювати балет за рік.

Переглянувши психологічний трилер «Чорний лебідь» за участю Наталі Портман, усі дивувалися: як акторка без жодної професійної балетної освіти змогла виконати у фільмі такі складні балетні партії? Сама актриса натякала на участь дублерки, але ніколи не називала її ім’я і не намагалася розповідати про це журналістам. Тим паче блискучу акторську роботу Наталі вже встигли оцінити — їй присудили «Оскара» в номінації «Найкраща акторка».

Утім дублерка Портман — солістка американського балету Сара Лейн — сама заявила про себе. Прима вважає несправедливим, що її заслуги приписують Портман. В одному з інтерв’ю вона розповіла, що 95 відсотків сцен — це її робота. «Голову Портман приставили до мого тіла за допомогою спецефектів. Майже всі партії виконувала я. Не заперечую, що Наталі добре підготувалася до ролі, але неможливо стати балериною за рік. Я в професії 22 роки», — каже танцівниця.

Продюсери фільму оперативно відреагували на скандальні заяви Сари Лейн: «Ми щасливі, що Сара виконувала важкі партії у фільмі. Нам нічого не залишається, як подякувати їй за роботу, але Наталі Портман більшість сцен таки танцювала самостійно». Слова балерини обурили й самого режисера фільму Даррена Аронофскі, який повідомив, що у фільмі було 139 танцювальних сцен: 111 iз Наталі Портман, а 28 — з її дублеркою. «Якщо ви не знаєте математику, то підрахуйте, що це 80 відсотків Наталі Портман! — заявив режисер. — Якщо ви дивилися фінал фільму, то там Наталі була одна, вона виходила на сцену в пуантах і повністю станцювала цю сцену без якихось технічних ефектів!».

Яся ЮРИНА