Нервовий реванш

30.03.2011
Нервовий реванш

На рахунку олімпійського чемпіона Пекіна — лучника Віктора Рубана — «золото» й «бронза» континентальної першості–2011 під дахом. (Фото з сайту ЄСЛ.)

Як учора повідомляла «УМ», українські «робін гуди» на чемпіонаті Європи в закритому приміщені здобули три нагороди. Всі наші відзнаки мають різні проби, проте їхнє автор­ство належить представникам однієї спеціальності — лучникам–«класикам». Найкращим здобутком «синьо–жовтих» «блочників» стало шосте місце жіночої команди.

Водночас iз дорослою збірною в іспанському Кембрільсі змагалася і її майбутня зміна. Цікаво, що наші юніори рівно вдвічі перевершили здобуток своїх старших колег. Загалом же, українська збірна лучників (дорослі та юніори) на ЧЄ зібрала дев’ять нагород (3 «золота», 2 «срібла» і 4 «бронзи») й посіла третє командне місце в медальному заліку, пропустивши поперед себе росіян (4–6–1) та італійців (4–2–3). «Результат приємний, до того ж кращий, ніж минулого року. Щоправда, на чемпіонат Європи не приїхали провідні лучники з Німеччини та Туреччини — вони віддали перевагу підготовці до змагань на відкритому повітрі, — розповідає «УМ» державний тренер Михайло Пінчук. — Власне, й ми цілеспрямовано готуємося до світової першості на відкритому повітрі в Турині, де будуть розігруватися олімпійські ліцензії».

Прикметно, що саме в олімпійській дисципліні — класичному луку — українці продемонстрували свій високий клас. Єдине доросле «золото» в напруженій боротьбі з російською збірною вибороло наше чоловіче тріо — Віктор Рубан, Маркіян Івашко, Юрій Гавелко. Перемога в фіналі над братами–слов’янами для українців була справою честі, адже в команді росіян змагався віце–чемпіон Європи–2011 в «індивідуалці» Олександр Кожин, який на шляху до своєї нагороди по черзі здолав наших Івашка та Рубана.

«Відверто кажучи, мене переповнювало бажання реваншуватися за поразку Кожину. Думаю, що й у Рубана було схоже відчуття, — переповідає деталі турнірної боротьби для «УМ» Маркіян Івашко. — Шкода, що мені не вдалося перемогти росіянина в особистих змаганнях. У іншому разі у півфіналі зустрілися б два українці, й тоді або я, або Рубан гарантовано мали б місце у фіналі. Однак наш опонент у той вечір стріляв дуже сильно». У чвертьфінальній перестрілці з Івашком росіянин лише одного разу влучив у дев’ятку, решта стріл лягли в самісінький центр мішені. А в півфінальному протистоянні з Рубаном представник Росії показав стовідсотковий результат. Однак вдруге перемогти на турнірі нашого олімпійського чемпіона більше ніхто не зміг — у «бронзовому» фіналі Рубан відсвяткував перемогу над італійцем Лукою Мараном.

За крок до вершини була й наша жіноча команда в складі Тетяни Дорохової, Вікторії Коваль та Тетяни Бережної, однак в останній момент дівчат підвели нерви. «Прикро, що, виграючи чотири очки, ми зрештою віддали «золото» опоненткам із Грузії. Тетяна Дорохова не впоралася з хвилюванням і відправила одну з останніх стріл повз мішень», — бідкається Михайло Пінчук.

До речі, головним уболівальником української збірної на континентальній першості був новий президент федерації Нестор Шуфрич. «Дуже приємно, що на змаганнях нас палко підтримував Нестор Іванович. Вiн додавав нам натхнення й впевненості у власних силах», — ділиться своїми враженнями представник чемпіонської трійки Маркіян Івашко.