«Перевертень» замiсть зрадника

25.03.2011

Учора Леонід Кучма знову ходив на допит до Генпрокуратури й знову відмовився від очної ставки зі своїм екс–охоронцем Миколою Мельниченком. Кучма переконаний, що обвинувачення проти нього базується тiльки на показах лідера Соцпартії Олександра Мороза та Миколи Мельниченка з його плівками. «Ну те, що він продавав плівки наліво і направо, це відомо, як на мене, всім. А те, що займався підлогом і фальсифікацією — це теж явний факт», — каже переконаний у багаторазовому монтажі плівок Кучма.

Спілкуючись перед допитом із журналістами, Л. Д. заявив, що він погодиться на очну ставку лише в разі вимоги слідчих, оскільки вважає колишнього майора УДО зрадником. Не дивно, що вчора знову стався словесний конфлікт між Мельниченком та охоронцями Кучми. Тож пан Микола просить СБУ посилити охорону його персони через «агресію орлів Кучми». Натомість начальник охорони екс–Президента Євген Астаф’єв каже, що не погрожував Мельниченку, а лише нагадав про зраду та порушення даної ним присяги.

До речі, на Борисоглібську Микола Мельниченко прибув, як на свято — у білій сорочці, бо таки сподівався на очну ставку з Кучмою. Утім не судилося: за версією колишнього майора УДО, Кучмі стало зле. Тож очна ставка між опонентами має відбутися сьогодні. Мовляв, по–людські йому шкода екс–Президента в такому похилому віці. Натомість сам Леонід Данилович пізніше спростував цю версію. «Я що, схожий на хворого, чи що?» — поцікавився він у журналістів i додав, що письмово повідомив слідчого, чого він відмовляється від цієї слідчої дії.

Напередодні Генпрокуратура нарешті повідомила, що справу щодо екс–Президента порушено за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу 1960 року (про що вручили відповідну постанову), також iз нього офіційно взято підписку про невиїзд. Термін давності інкримінованого злочину — десять років — сплив ще восени 2010 року, тож у разі доведення слідством вини екс–Президента справу проти нього мають закрити за реабілітуючими факторами, що не означає, що Кучму визнають не винним. Тож екс–Президента такий варіант не влаштовує: він погодиться на закриття кримінальної справи тільки за умови, що в його діях не знайдуть вини. Адже всі обвинувачення він відкидає і вважає, що влада хоче його принизити.

Екс–Президенту також висунули обвинувачення, яке він ще... не прочитав. Тож саме у цьому статусі він узяв участь в іншій слідчій дії — очній ставці з екс–генералом міліції Олексієм Пукачем, який особисто задушив журналіста Гонгадзе. Обвинувачуваний Кучма каже, що йому здалося, нiби свідок Пукач діяв під час очної ставки за принципом: «людини немає — немає проблем», бо намагається всю вину звалити на покійного главу МВС Юрія Кравченка.

Нагадаємо, що кілька років поспіль нардеп Григорій Омельченко неодноразово наполягав, у тому числі й зі сторінок «України молодої», на необхідності порушення кримінальних справ щодо Кучми та Литвина. Перший уже ходить на допити, наступним буде спікер Верховної Ради?

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Донецький адвокат Сергій Салов, який є одним із фігурантів «плівок Мельниченка», просить Генерального прокурора порушити кримінальну справу проти Леоніда Кучми за погрози й насильство. «У той час (квітень 2000 року) Президент України Л. Кучма чинив тиск на правосуддя й на тодішнього «губернатора» Донецької області Віктора Януковича, наказував останньому «натиснути на суддю, який веде справу Салова». Салов також нагадує, що — дослівно — Кучма нібито вимагав від Януковича «підвісити його (суддю, який веде справу) за яйця, хай повисить цілу ніч». Салов додав, що після згаданої розмови він був засуджений «усіма судами України», «і лише через шiсть років, завдяки рішенню Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, виправданий і відновлений у правах». Салов просить Генпрокурора Пшонку визнати потерпілими і його, й тодішнього «губернатора» Януковича.