«Гогольфест» — не фарт

25.03.2011
«Гогольфест» — не фарт

Влад Троїцький: «У нас знову проблеми з локаціями». (Фото з сайту theatre.com.ua.)

«Ми зібрали вас, щоб розказати, яким чудовим має бути 5–й, ювілейний, «Гогольфест» у вересні. Але знову в нас проблеми з локаціями», — так привітав днями журналістів i друзів театру «Дах» директор фестивалю Влад Троїцький. Пошуки майданчика — тема актуальна для «Гогольфесту» (минулого року фестиваль вижили з «Мистецького арсеналу» через ремонт будівлі, хоча ця причина не заважає керівництву закладу проводити у довгобуді власні мистецькі заходи та Український тиждень моди). Але якщо вона постає другий рік поспіль — це вже скидається на злий умисел.

Як пояснює Влад Троїцький, минулого року, відразу після закінчення фестивалю, він отримав пропозицію від директора Національного комплексу «Експоцентр України» (ВДНГ), що на проспекті Академіка Глушкова. «Але дирекція ВДНГ помінялася, і нам зараз виставляють комерційну ціну. А ще треба платити за світло, охорону й так далі», — каже Троїцький. Пікантність ситуації полягає в тому, що, як і «Мистецький арсенал», ВДНГ перебуває у підпорядкуванні Державного управління справами. Проте встановити будь–які контакти з державними мужами керівництву «Гогольфесту» не вдалося. Так само єдиний в Україні міжнародний фестиваль сучасного мистецтва не знайшов відгуку в серці міністра культури Михайла Кулиняка — його відомство пообіцяло «Гогольфесту» міцну, проте лише моральну підтримку. На цьому державному безриб’ї обіцянка Управління культури КМДА підсобити фестивалю 250 тисячами гривень виглядає неабиякою щедрістю (при тому, як каже Влад Троїцький, мінімальний бюджет фестивалю має бути 500 тисяч доларів). Проте не в очах культурних функціонерів iз Європи. «Я не можу уявити, щоб Авіньйонський фестиваль відмовлялися фінансувати місто й департамент. Без владної підтримки проводити такі заходи неможливо!» — емоційно коментує ситуацію Анн Дюрюфле, радник з питань культури та співробітництва Французького культурного центру та друг театру «Дах».

Про повернення «Гогольфесту» у павільйони кіностудії імені Довженка Троїцькому також не йдеться: «Минулого року це була пряма пропозиція від директора кіностудії Ігоря Ставчанського. Проте я не хочу просити». Вочевидь, змучений цією патовою ситуацією, Троїцький врешті заявив: «Якщо за місяць у мене не буде реального підтвердження щодо проведення фестивалю з українського боку, то я буду змушений закрити «Гогольфест».

Але навіть за таких умов у Києві все ж відбудеться міні–проект у рамках «Гогольфесту» — спеціальна польська програма уже сформована й відбуватиметься за підтримки Польського інституту в Києві та Інституту ім. Адама Міцкевича у Варшаві. «Ми представимо вісім вистав, сучасну музику, короткометражні фільми, майстер–класи», — розповів директор Польського інституту Ярослав Годун. Основна частина — виступ 12—13 вересня всесвітньо відомого театру TRWarszawa з виставою «Поміж нами добре» режисера Гжегожа Яжини. Буде також вуличний театр iз Познані «Бюро подорожей» iз виставою, створеною за мотивами прози Станіслава Лема, — «Планета Лем».

Якщо Україна втратить «Гогольфест», то, в першу чергу, втратимо ми з вами, втратить також українська молодь, яка кожного року бере штурмом цей захід. Сам же Троїцький та його дітища — театр «Дах» i гурт «ДахаБраха» — успішно знайшли свою нішу: їх добре знають за кордоном, вони часті гості міжнародних фестивалів, постійно виступають на різних майданчиках Європи та Росії. Лише учора «Дах» виїхав на російський театральний фестиваль «Золота маска» з виставою «Едіп». У травні заплановано участь у французькому фестивалі Passage. Гастрольний графік «Даху» виписаний на весь рік, тому в Києві театр можна буде застати лише у квітні. Працюють, але здебільшого поза Україною, й музиканти з «ДахиБрахи», які нещодавно повернулися з австралійського фестивалю WOMAD (і на те, що у гурту світле майбутнє, вказує один чудовий знак — округлий животик Олени Цибульської). Українська культура й далі продовжує існувати окремо від української держави.