Бий свого, щоб чужі боялися

25.03.2011

Хороший снайпер — людина спокійна і виважена, тож, мабуть, не випадково місцем проведення чемпіонату Європи­2011 зі стрільби з лука в закритому приміщенні обрали курортне іспанське містечко Камбрільс. Для душевної рівноваги «робін гудів» тут і плескіт Середземного моря, й лагідне весняне сонце, й чудова архітектура епохи Відродження. У влучності лучники вправляються в залі, розташованому на території одного з найбільших розважальних парків Європи «Порт Авентура». Змагання почалися в середу й триватимуть до суботи.

До Іспанії вирушила вельми представницька делегація з України. Вперше прізвища наших співвітчизників фігурують у всіх без винятку стартових протоколах. По 12 дорослих і юніорів змагатимуться як в індивідуальних, так і в командних дисциплінах із класичного та блочного луків.

Чекати успіхів від команди «блочників» марно, адже увага дер­жави до неолімпійських дисциплін ну дуже скромна, і на ЧЄ хлопці та дівчата виїхали за власний кошт. Тож не дивно, що найвище місце, куди вдалося застрибнути нашим неолімпійцям, — стадія 1/8 фіналу, де Діна Куріцина програла росіянці Альбіні Логіновій. Юлія Курсіна, Софія Мельник, Костянтин Школьний вибули вже на першій стадії «плейоф», а Сергій Коваль та Вадим Головко взагалі не пройшли кваліфікацію.

Результати українців у олімпійській дисципліні (класичний лук) мають привабливіший вигляд. Лише за крок до вирішальних баталій за нагороди — у чвертьфіналі — нашу Тетяну Дорохову зупинила фіналістка змагань Наталя Валєєва з Італії (перед тим на шляху до вісімки найкращих Дороховій довелося вибити свою співвітчизницю Вікторію Коваль). Третя представниця української команди, Тетяна Бережна, припинила похід за медалями в 1/16 фіналу.

Українські чоловіки«класики» — Віктор Рубан, Маркіян Івашко та Юрій Гавелко — перший етап основного раунду здолали в унісон. Щоправда, надалі такої єдності вже не демонстрували. Учора колегам по збірній Івашку та Гавелку довелося визначати зайвого в очному протистоянні. Імена учасників «золотого» й «бронзового» фіналів визначилися пізно ввечері.