І хобіт, такий молодий...

24.03.2011
І хобіт, такий молодий...

Акторський склад фільму «Хобіт» (Мартін Фріман — у центрі). (Фото з сайту thehobbitblog.com.)

Шанувальники екранізацій знаменитих творінь класика жанру фентезі Джона Р. Р. Толкіна задоволено видихнули: нарешті. Після довгих років розмов, очікувань, зволікань, розчарувань і попередньої підготовки почалися зйомки фільму «Хобіт». Про це в понеділок повідомила агенція «Ассошіейтед пресс». Режисером картини є Пітер Джексон — той самий творець «оскароносної» кінотрилогії «Володар перснів», знятої за трьома книгами Толкієна. І зйомки знову відбуваються в Новій Зеландії — тамтешня фактично незаймана природа щонайкраще передає красу казкового світу Середзем’я, створеного в 1930—1950–х роках уявою Джона Рональда Руела Толкієна.

«Хобіт» є пріквелом — попередньою частиною — «Володаря перснів». Власне, так само ці сюжети співвідносяться й у творах славнозвісного британського письменника. Головний герой повісті «Хобіт, або Туди й назад» — недоросток Більбо Беггінз, уже знайомий любителям кіно. Цей хобіт відгукується на заклик чарівника Гендальфа й вирушає в похід за скарбами гномів, потрапляє в усілякі пригоди, зустрічається з тролями, ельфами тощо, а головне — здобуває перстень влади, яким володів мутант Горлум.

Нова картина Джексона буде розділена на дві частини, зняті у форматі 3D. Очікується, що перша серія вийде в прокат наприкінці 2012 року.

Перший знімальний день «Хобіта» неодноразово відкладали. Спочатку від участі в проекті відмовився режисер Гільєрмо дель Торо. Потім зйомки відклали через хворобу Пітера Джексона — він потрапив до лікарні з виразкою шлунка. Також Джексон відволікався на інші стрічки, як–то «Кінг–Конг», «Милі кості» та ін. Продюсери мали проблеми з фінансуванням, а деякі артисти відмовлялися від участі в проблемному проекті.

Наразі повідомляють, що в «Хобіті» зніметься багато акторів, задіяних у «Володарі кілець». Так, Фродо Беггінза знову зіграє Елайджа Вуд, Гендальфа — Ієн Маккеллен, чарівницю Галадріель — Кейт Бланшетт. Також будуть Орландо Блум, Крістофер Лі та «Горлум» Енді Серкіс. Дехто з них був відомим і до «Володаря...», декого зробила зіркою саме кінотрилогія Пітера Джексона 2001—2003 років.

У хобіта Більбо перевтілиться англійський актор Мартін Фріман. Він здобув популярність завдяки участі у стрічці «Автостопом по Галактиці», а нещодавно знявся в телесеріалі Бі–Бі–Сі «Шерлок», виконавши роль Ватсона. У «Володарі перснів» Більбо Беггінза грав Ієн Холм. Але зараз цьому акторові вже майже 80, тоді як головний герой «Хобіта» має виглядати молодим.