«Я вам пишу і ставлю мат!»

24.03.2011
«Я вам пишу і ставлю мат!»

Судді та призери меморіалу Георгія Котенка. (Фото Володимира ТУГАЯ.)

Шахи — мистецтво, яке створювалося впродовж віків колективним розумом, базуючись на досвіді та інтуїції багатьох народів. Це робота для інтелектуалів, у якій наочно демонструється сила думки, широта логічних побудов та невичерпність людської фантазії. На жаль, «гра розумних» в Україні не має належної підтримки від держави — як, скажімо, футбол. Тож популяризацією шахів доводиться займатися справжнім фанатам своєї справи.

Це зараз, в епоху комп’ютерів та інтернету, знайти собі опонента не проблема. А раніше охочим поставити мат гідному опоненту доводилося вести листування з іноді дуже далекими візаві. «Шахове листування» було досить поширеним рухом, для декого — способом життя.

Завдяки натхненню та енергії 76–річного пенсіонера, кандидата в майстри спорту з шахів Володимира Тугая в Києві пройшов дитячий турнір пам’яті Георгія Котенка — першого столичного міжнародного майстра спорту із заочних шахів. Інженер за освітою, який працював в Інституті проблем міцності АН України, вів шахове листування із 1978 року. Виконавши норматив міжнародного майстра спорту, Георгій Якович навіть брав участь в чемпіонаті світу із заочних шахів.

У турнірі пам’яті земляка взяли участь 20 хлопців та дівчат із трьох районів столиці, які у двох вікових категоріях грали у швидкі шахи.

«Від початку ми планували залучити до змагань близько ста дітей з усіх районів Києва. Проте небажання місцевих чиновників із відділу освіти та керівників ДЮСШ займатися неолімпійською дисципліною змусило нас організовувати турнір самотужки. Добре, що знайшлися меценати, які допомогли і з підготовкою, і з призовим фондом», — розповідає головний суддя змагань, натхненник турніру Володимир Тугай.

Хай там як, але, не зважаючи на урізаний формат першості, шахові баталії точилися не на жарт. У дівчат старшої групи перемогу виборола Лілія Крюкова, яка лише за додатковими показниками випередила Марію Проскурку. За такою ж процедурою визначався переможець у хлопців молодшої вікової групи: тут головну грошову нагороду й книгу–інформатор від родини Котенків отримав Андрій Сирота. Водночас перемогу серед юнаків прогнозовано здобув Іван Корж — сперечатися з першорозрядником хлопцям із нижчим класом було складно. А поміж наймолодших дівчат переможницею стала Марина Литвин.

Цікаво, що в трьох різних групах змагалися члени однієї шахової родини. Хоча жодному з них не вдалося посісти перше місце, однак на п’єдестал потрапили всі — Данило, Марія та Микита Проскурки.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У дев’ятий ігровий день турніру в Монако Василь Іванчук двічі зіграв унічию з колишнім кримчанином, а нині громадянином Росії Сергієм Карякіним. Відтак у загальному заліку українець ділить місця з третього по п’яте, у грі «наосліп» — з восьмого по десяте, а у «швидких» шахах іде на третій позиції.