Хто старе пом’янув

23.03.2011
Хто старе пом’янув

Другий Президент України Леонід Кучма таки став підозрюваним у справі Гонгадзе. Днями Генпрокуратура порушила щодо колишнього глави держави кримінальну справу, яку ще не кваліфіковано в частині обвинувачення. Проте Кучму підозрюють у «перевищенні влади, наданнi незаконного розпорядження керівництву МВС, яке призвело до вбивства журналіста». Конкретної статті Кримінального кодексу, за якою порушено справу проти Кучми, на Різницькій не повідомляють. Обвинувачення підозрюваному також ще не пред’явлено. Хоча Леонід Данилович уже став невиїзним: громадянину Кучмі обрали запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

Учора перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін офіційно підтвердив інформацію, яка напередодні ввечерi неофіційно вибухнула у мас–медіа: кримінальну справу щодо Президента України (1994—2005) Леоніда Кучми дійсно порушено. «Його підозрюють у причетності до незаконних дій та вбивства Гонгадзе і незаконних дій стосовно журналіста Подольського, — сказав пан Кузьмін. — Дійсно, Кучмі обмежено виїзд за межі України. Відповідну iнформацію доведено до керівництва Державної прикордонної служби».

Кузьмін каже, що даних, які свідчать про причетність Кучми до злочинів відносно Гонгадзе і Подольського у 2000 роцi, зібрано достатньо. Адже «в ході розслідування виявляються всі особи, які мають стосунок до злочину». Тож Ренат Кузмін сподівається, що розслідування цієї справи буде закінчено найближчим часом, i слідство дасть відповідь на питання, хто в чому винен. Записи колишнього охоронця Кучми Миколи Мельниченка слідство визнало речовими доказами у справах, порушених щодо вбивства Гонгадзе.

Натомість адвокат удови Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко вважає, що Генпрокуратура мала б висувати екс–Президенту Кучмі інше обвинувачення. «Якщо слідчий вважає, що Кучма давав вказівку вбити журналіста Гонгадзе, то такі дії слід кваліфікувати за статтею 93 Кримінального кодексу, тобто про вбивство, а не за статтею про перевищення повноважень, — зазначила пані Теличенко в коментарях ЗМІ. — Той факт, що Кучма використовував своїх підлеглих, замовляючи вбивство Гонгадзе, повинен бути поглинутий більш тяжкою статтею про вбивство».

Можна припустити, що наступним пiдозрюваним після Кучми може бути нинiшнiй Голова ВР Володимир Литвин. Адже на «плівках Мельниченка» голос, схожий на голос тодiшнього глави адмiнiстрацiї Президента, підбурював господаря Банкової до жорстких дій щодо журналіста Гонгадзе. Сам Литвин учора повідомив пресі, що для нього порушення справи проти Кучми було неочікуваним. Водночас Голова ВР проігнорував запитання журналістів, як він сприймає той факт, що тепер і його прізвище фігуруватиме у «справі Кучми».

 

З ІСТОРІЇ ПИТАННЯ

Опозиційний редактор тодi ще мало вiдомого сайту «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді в лісі на Київщинi знайшли тіло без голови, яке, за висновком експертів, могло належати журналісту. Лідер Соцпартії Олександр Мороз представив записи Миколи Мельниченка, співробітника служби охорони Президента Кучми, нібито зроблені ним потайки в кабінеті глави держави. У записах iдеться про усунення Гонгадзе. Хоча прямих вказівок убити Гію голос, схожий на голос Кучми, не давав. У розмовах присутнi також голоси глав АП Володимира Литвина та МВС — Юрiя Кравченка. Захiднi експерти пiдтвердили автентичнiсть записiв, а українська прокуратура — нi.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження МВС Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років. Головний обвинувачений — екс–генерал МВС Олексій Пукач — перебував у розшуку з 2005 року і був затриманий бійцями спецпідрозділу СБУ «Альфа» 21 липня 2009 року на Житомирщині. Вiн визнає, що задушив Гонгадзе. У грудні 2010 року Головне управління з розслідування особливо важливих справ завершило розслідування в окремій справі Пукача. Досудове слідство встановило, що в ніч на 17 вересня 2000 року Пукач, діючи за вказівкою міністра Кравченка та інших посадовців, скоїв умисне вбивство Гонгадзе за попередньою змовою з групою осіб у зв’язку з виконанням потерпілим громадських і журналістських обов’язків. Про замовників iз вищих ешелонів влади, зокрема про Кучму та Литвина, не йшлося. Що дало підстави громадськості, зокрема й міжнародній, звинуватити слідство у намаганні відбілити цих високопосадовців.

 

ВЕРСІЇ

Прокоментувати порушення кримінальної справи проти Кучми «УМ» попросила керівника Центру прикладних політ. досліджень «Пента» Володимира Фесенка:

— Тут може бути кілька версій. Головна — це демонстрація того, що в Україні нібито немає вибіркового правосуддя. Такий собі відволікаючий маневр, аби відвернути увагу громадськості, у тому числі міжнародної, від справ проти Тимошенко і перекрити їх іншою резонансною справою. Справу проти екс–Президента можуть через певний час закрити у зв’язку з відсутністю прямих доказів його причетності до вбивства Гонгадзе. Насправді є лише опосередковані докази — «плівки Мельниченка». А свідки — генерал Фере та екс–міністр Кравченко — вже пішли з життя. Не виключаю, що може бути порушено й таку саму демонстративну справу проти Литвина, яку так само через певний час закриють за відсутністю доказів.

Інша версія — це спроба атаки донецької частини оточення Януковича на недонецьку. Кучма в цьому випадку — непрямий об’єкт атаки. Це демонстрація того, що потім можуть ударити і по серйозніших фігурантах, які перебувають в оточенні Президента. Враховуючи традицію використовувати прокуратуру в бізнес–розборках, припускаю, що справа проти Кучми може бути націлена на його зятя Віктора Пінчука.

Інформація про справу проти Кучми може бути й самопіаром першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна. Це також версія. Хоча такого роду резонансні справи без санкції самого Генпрокурора (Вiктора Пшонки) навряд чи можливі.