Чай, бублики й реальна допомога

17.03.2011
Чай, бублики й реальна допомога

Лікарі прийматимуть пацієнтів до пізнього вечора. (Фото з сайту svidomo.org.)

Тим людям — і киянам, і мешканцям інших регіонів — які в суботу, 19 березня, опиняться у столиці, неабияк пощастить. Тому що «просунута» Олександрівська (колишня Жовтнева) лікарня впродовж цілого дня прийматиме всіх охочих отримати консультацію в кардіолога, ЛОРа, стоматолога, дерматолога, нефролога, хірурга, терапевта, гінеколога та лікарів інших спеціалізацій. Усього по різних кабінетах у восьми корпусах високоспеціалізованої лікарні на пацієнтів чекатимуть близько сотні найкращих фахівців. Такий «атракціон небаченої щедрості» відбудеться у рамках благодійної акції «День здоров’я».

За словами головного лікаря Олександрівської лікарні Романа Василишина, попередньо на прийом уже записалися близько тисячі осіб, причому найпопулярнішими спеціалістами виявилися уролог, невропатолог, кардіолог, ревматолог, нейрохірург і хірург.

«Звісно, можна буде прийти і без попереднього запису, — запевняє пан Роман. — Причому це стосується як киян, так і тих, хто зареєстрований в інших містах — паспорта ніхто не вимагатиме. Кожен відвідувач отримає тимчасову картку пацієнта. Лікарі видаватимуть консультативні висновки з подальшими рекомендаціями щодо обстеження чи лікування. Якщо ж буде нагальна необхідність — наприклад, у пацієнта виявлять небезпечне захворювання, яке потребує негайного втручання лікарів, — то людину того самого дня госпіталізуємо».

Зрозуміло, що без черг у такий день не обійтися, тому в Олександрівській просять тих, хто записався попередньо, приходити на різний час — хтось прийде о 9–й, хтось — о 10–й або на 12–ту. «Розподіливши таким чином потоки пацієнтів, ми все одно передбачаємо, що перші години прийому будуть найважчими, найбільш завантаженими, — прогнозує Роман Василишин. — Для того, щоб трохи розважити людей, які чекатимуть на прийом, пригощатимемо чаєм, бубликами. Надворі розмістимо польову кухню, де варитимуть кашу і теж роздаватимуть безплатно людям. Таким чином ми хочемо показати, що медики відкриті до спілкування, що ми нікуди не поділися, а працюємо й готові надавати допомогу тим, хто її потребує. Якщо виявиться, що така акція затребувана, проведемо її ще раз».

Медики визнають, що загалом така акція є нехарактерною для Олександрівської лікарні. Адже це не проста поліклініка, до якої приходять пацієнти з грипом, болем у животі та іншими звичайними недугами, а лікувальний заклад найвищого рівня, де хворим надають високоспеціалізовану медичну допомогу, госпіталізують для проведення складних операцій чи багатокомпонентної терапії. Тому краще не втрачати такої унікальної можливості, як безкоштовний прийом у фахівців найвищого рівня. Тим паче що організатори обіцяють працювати до останнього пацієнта, аж поки всі відвідувачі отримають консультацію.

 

ДО РЕЧІ...

Роман Василишин визнає, що у наш час фінансування закладів охорони здоров’я не дотягує до норми, а тих грошей, які видає держава, ледь вистачає на зарплату для працівників. Ситуацію можна виправити, запровадивши в нашій країні систему страхової медицини. Пан Роман каже, що завдяки невеличкому щомісячному внеску кожен українець міг би отримати в разі потреби найкращу медичну допомогу. Причому за таку саму суму, яку середньостатистичний українець витрачає на розмови по мобільному телефону. За словами лікаря, поки такий всеохопний проект не запрацював, виходом із ситуації може стати лікарняна каса — там щомісячний внесок становить лише 30 гривень, а діагностичні послуги та медикаменти, які в разі хвороби можна отримати безкоштовно, іноді можуть обчислюватися тисячами гривень. «Я й сам вступив до лікарняної каси відразу, як почув про неї, — пригадує головний лікар Олександрівської лікарні. — Хтозна, які ситуації зі здоров’ям можуть скластися...»