Усе біжить за планом

17.03.2011
Усе біжить за планом

Подруги-нерозлийвода Олеся Повх та Марія Ремень — володарки континентального «золота» та «срібла» в короткому спринті. (Фото з сайту Daylife.com.)

Після шести нагород, здобутих українцями минулого року на літній континентальній першості в Барселоні, дві медалі, виграні нині на чемпіонаті Європи в закритому приміщенні, напевно, виглядають кроком назад. З іншого боку, єврофорум під дахом підтвердив невипадковість барселонського тріумфу нашої жіночої спринтерської четвірки — у Парижі одразу три українки пробилися у фінал забігу на 60 м, і дві з них — Олеся Повх та Марія Ремень — «забігли» на чільні сходинки п’єдесталу. Підбити підсумки «зального» Євро та оцінити перспективи нашої легкоатлетичної збірної на першості світу, що відбудеться наприкінці серпня в корейському місті Тегу, «Україна молода » попросила дер­жавного тренера Валерія Александрова.

 

— Валерію Федоровичу, з якими завданнями їхали наші атлети на континентальну першість до Парижа і чи вони їх виконали?

— Ми розраховували на успіх двох спортсменів. Сподівалися на медаль спринтерки Олесі Повх, хоча про якість нагороди не говорили, і планували побачити на п’єдесталі стрибуна з жердиною Максима Мазурика. На жаль, медаль Мазурик не здобув. Упродовж змагань у нього постійно виникали проблеми з жердиною. Власне, так завжди буває, коли спортсмен запланував підкорення нових висот. Схоже, Максим ще повністю не адаптувався до своєї нової, жорсткішої, жердини. Водночас медальний план ми виконали завдяки другій нагороді в спринті. Зрештою, три українки у фіналі спринтерського забігу — це більше, ніж ми очікували.

Зазвичай результати наших легкоатлетів ми оцінюємо за двобальною шкалою: «задовільно» й «незадовільно». Українській збірній за виступ у Парижі поставлена позитивна оцінка.

— Чому до Франції збірна України їздила не в оптимальному складі?

— За півтора року до старту Олімпіади ми ніколи не возили на такі змагання всіх найсильніших, адже в них є індивідуальні плани підготовки. Водночас ми обстріляли нашу молодь, дали можливість найближчому олімпійському резерву подивитися на можливих опонентів у боротьбі за нагороди майбутніх Ігор.

— Зараз майже всі федерації в Україні скаржаться на недофінансування з боку держави. Розкажіть, як триває підготовка до світової першості в Тегу?

— Підготовка до чемпіонату світу йде за планом, нічого не зірвано. В українській легкій атлетиці, власне, як і в інших дисциплінах, існує елітна група. Це — 20 осіб із найкращими медальними перспективами. Їхня підготовка фінансується в першу чергу, все робиться згідно з їхніми індивідуальними планами.

— Майбутній ЧС стане ареною боротьби за олімпійські ліцензії. Які орієнтири накреслюєте?

— Перед спортсменами стоятиме чітке завдання — привезти з чемпіонату світу перепустки до Лондона, аби восени почати цілеспрямовану підготовку до Олімпійських ігор, а не міркувати над тим, як і де здобути додаткові ліцензії. Сподіваємося, що 5060 українських спортсменів зможуть виконати необхідні нормативи.

— На вашу думку, що можна очікувати від наших спринтерок у Кореї?

— Ми сподіваємося, що в естафеті дівчата покажуть не гірший час, ніж минулого року в Барселоні. За такої умови вони зможуть поборотися за місце в четвірці зі збірними США, Ямайки, Багамських островів та Росії.

Щодо індивідуальних результатів Повх, то для боротьби за місце під сонцем на стометрівці Олесі слід вибігти з 11 секунд.