Обірваний «хеппенінг»

16.03.2011

Соціологічні дослідження свідчать: в Україні стало менше щасливих людей: їх уже не 65%, як роком раніше, а 63%. Такі дані опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Як повідомляє сайт КМІС, молоді люди (що досить прогнозовано) почуваються значно щасливішими, ніж представники старшого покоління. Серед тих, кому від 18 до 29 років, щасливими себе вважає 58%. Серед 30–річних таких уже тільки 42%. А серед людей старше 70 років щасливими себе називають тільки 16%. Соціологи пояснюють: такі цифри пов’язані з погіршенням здоров’я, а також більш хитким матеріальним становищем і самотністю, які часто спіткають літніх людей.

Прикметно, що чоловіки в середньому трохи щасливіші, ніж жінки. Але й одні, й другі почуваються найщасливішими у віці до 29 років. А найменш щасливими є літні чоловіки (старше 70 років).

Ще цікавий момент: найщасливішими почуваються люди, які мають вищу освіту. А серед студентів узагалі 80% — щасливчики. Серед людей, кому не вистачає грошей навіть на їжу, щасливими себе назвали 40%, тоді як у категорії найбагатших (можуть дозволити собі придбати все, що захочуть) частка щасливих наближається до 100%.

«Географія» щастя теж прикметна: як показало опитування, у восьми західних областях щасливими себе почувають 74%. На сході (Харківська, Донецька і Луганська області) позитивно налаштованих — 64%. Трохи менше їх (62%) на півдні, куди входять області від Дніпропетровської і до Криму. У центрі (в тому числі й у столиці) щасливі взагалі в меншості: 56% жителів центральних областей відчувають себе нещасними. При цьому сільські жителі назагал щасливіші, ніж ті, хто живе в містах.

Дослідження проводилися в період iз 2001 по 2011 рік в 110 населених пунктах усіх областей України, опитано близько 2000 респондентів.