Чи матимемо «українську Абхазію» в Берегові

16.03.2011
Чи матимемо «українську Абхазію» в Берегові

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

До мене в гості приїхав давній знайомий з Угорщини. Вже п’ять років він має тамтешнє громадян­ство і може без віз роз’їжджати Європою. Яке ж було моє здивування, коли я довідався, що він надалі вважає себе і громадянином України. І для доказу витяг діючий український закордонний паспорт — чоловік його просто не здав.

Попри те, що Конституція України не визнає подвійного громадян­ства, на практиці чимало українських громадян мають паспорти різних країн. Причина в тому, що згадана норма Конституції ніяк не захищена юридично.

Які це може нести загрози, добре видно на прикладі нещодавно введеного в дію спрощеного порядку набуття громадянства Угорщини. Раніше, аби отримати угорський паспорт, слід було витримати півторарічну процедуру. Однак після поразки на виборах соціалістів і приходу до влади в Будапешті прихильників Віктора Орбана кардинально змінилося ставлення до угорської діаспори. Нова влада заявила, що не ділить угорців на домашніх і закордонних. І ставить собі за мету об’єднати угорську націю в Карпатському басейні.

 

За спрощеною процедурою

Наразі йдеться про інтеграцію інформаційну, культурну, освітню, гуманітарну, економічну. Хоча там, де можливо, угорські меншини будуть добиватися в країнах проживання «автономії різного рівня». Так що політична програма також озвучена.

У руслі цієї політики угорська влада затвердила і спрощену процедуру набуття свого громадянства. Для цього треба тільки підтвердити, що хтось із ваших близьких родичів проживав на території Угорщини до 1920 року або в 1939—1944 роках, не бути судимим і знати угорську мову. І через три місяці ви вже матимете паспорт цієї країни ЄС. Вибуття з іншого громадянства не вимагається. За українськими законами це заборонено, але через брак механізму контролю виникає колізія, як із моїм знайомим, який носить у кишені два паспорти.

На Закарпатті, згідно з переписом 2001 року, проживає близько 150 тисяч угорців, які компактно мешкають у районах біля кордону з Угорщиною. Без сумніву, майже всі вони захочуть мати угорський паспорт — паспорт Євросоюзу, оскільки той дає можливість безвізового пересування Європою. Тільки в січні на здобуття угорського паспорта подало заяви кілька тисяч закарпатських угорців. Процес пішов. У Будапешті прогнозують, що за рік угорське громадянство набуде близько 400 тисяч закордонних угорців. Закарпатці мають у цьому найбільше зацікавлення, адже єдині випадають із Євросоюзу.

Неприхована загроза

Таким чином невдовзі на Закарпатті може скластися парадоксальна ситуація, коли понад сто тисяч, а то й до двохсот тисяч громадян України матимуть угорський паспорт і будуть захищені законодавством Угорщини. Бо ж угорською мовою володіють не тільки угорці, а предків — громадян колишньої Угорщини — має фактично кожен закарпатець.

Що буде, коли мешканцями кількох прикордонних районів виявляться майже всуціль іноземні громадяни? Загроза Україні вже озвучена угорською владою: якнайменше — автономія. Не виключено, що невдовзі з’являться й територіальні претензії. Сумний історичний досвід Карпатської України, яка впала під угорською окупацією у березневі дні 1939 року, це підтверджує.

Словаччина, де мешкає півмільйона угорців, різко негативно сприйняла подвійне громадянство з Угорщиною і відразу ввела норму, що автоматично позбавляє словацького громадянства тих, хто отримав інший паспорт. Україна робить вигляд, ніби проблеми немає, хоча експерти попереджають про великі загрози.

Українська влада вже най­ближчим часом мусить прийняти юридичні норми, які дозволять уникати прихованого подвійного громадянства, зважаючи на територіальні претензії в головах радикальних політиків сусідніх країн. Мова і про Угорщину, і про Росію та Румунію. Чимало буковинців отримали румунський паспорт, кримчан — російський. При цьому більшість із них залишаються громадянами України.

Досить пригадати красномовний випадок із Абхазією, де Росія, вводячи війська, мотивувала свої дії захистом «російських громадян», які там проживають. «Українська Абхазія» може з часом виникнути в Берегові. Для цього досить, щоб культурні гасла еволюціонували в політичні. А підставою будуть не задоволені права 150—200 тисяч угорських громадян, які там «історично» проживають.