Головне — не згубити шапку

16.03.2011
Головне — не згубити шапку

Українська чоловіча естафетна четвірка зробила чималий крок уперед. (Фото Рейтер.)

Так само, як і стартовий, заключний етап поточного Кубка світу з біатлону пройде на теренах, де цей вид спорту колись і виник. Провідні «стріляючі лижники» майже не отримали часу на відпочинок після насиченої двотижневої програми чемпіонату світу, що завершився в неділю в Ханти–Мансійську, і вже завтра змагатимуться в рамках КС на трасах норвезького Холменколлена. Тут перед­бачені старти лише в індивідуальних дисциплінах, без естафет.

 

Уперед і вгору

Напередодні виїзду на північ Росії, де проходила світова першість–2011, тренери збірної України заявляли, що бодай єдина здобута медаль свідчитиме про успішно проведений сезон. У Югрі наші спортсмени перевершили сподівання тренерів, вигравши дві «бронзи» й одне «срібло» й отримавши навіть офіційне привітання Президента Януковича. Але навіть і без цього можна було б стверджувати, що український біатлон зробив крок уперед. Адже в цьому сезоні наші чотири рази потрапляли на п’єдестал етапів Кубка світу — в попередньому «призів» ми мали на один менше.

Відчуваються плоди роботи головного тренера Василя Карленка, який очолив збірну минулого року. Деякі жартівники вважають запорукою успіхів... «фартову» шапку–вушанку Василя Павловича. «Шапку я вже прив’язую до голови, бо кажуть, що вона щаслива, і я вже боюся її втратити», — з посмішкою зізнається тренер у коментарі сайту ФБУ.

Про поступ свідчить також позиція України в загальному заліку. Якщо за підсумками попереднього змагального року ніхто з наших чоловіків не потрапив навіть до двадцятки кращих в індивідуальному рейтингу, а серед українок найвище була Валентина Семеренко — 14–та, то зараз наші лідери — на помітніших позиціях. Валя має всі шанси фінішувати у підсумковій першій десятці. У десятці серед чоловіків тривалий час перебував Сергій Седнєв, але потім трішки здав і зараз іде 15–м.

Оптимістична ситуація і в Кубку націй: якщо в сезоні 2009—2010 років наші чоловіки та жінки фінішували на сьомому та п’ятому місцях відповідно, то зараз обидві команди йдуть на сходинку вище від минулорічного результату, і жінки мають непогану нагоду опинитися в трійці. До речі, місця з першого по четверте в заліку Кубку націй дають можливість у наступному сезоні виставляти на етапах по сім учасників (зараз обидвi нашi команди виставляють по шiсть «багнетiв»).

Бенефіс Оксани

Генеральний секретар Федерації біатлону України Роман Бондарук у коментарі «УМ» розповів, що на останній етап Кубка світу до Норвегії вирушать усі ті спортсмени, що захищали честь України в Ханти–Мансійську.

«Сезон ще не закінчено, і в Холменколлені ми обов’язково поборемося за очки, що так потрібні нашій команді», — це вже слова Оксани Хвостенко, котра в недільній «срібній» естафеті бігла на останній зміні.

Попри те, що норвезький етап стане останнім у програмі нинішнього Кубка світу, а Хвостенко оголосила про завершення кар’єри наприкінці цього сезону, 30–річна Оксана матиме ще один старт — своєрідний бенефіс. Наприкінці березня її чекають на «Різдвяній гонці» у Гельзенкірхені. Цей традиційний комерційний турнір на футбольному стадіоні мав пройти напередодні нового, 2011, року, але через сильні снігопади та обвал даху арени його перенесли.

2008 року Хвостенко перемагала на «Різдвяній гонці» в парі з Андрієм Дериземлею, і з ним же має виступити в Гельзенкірхені тепер.

 

СУСІДИ

Старшого тренера жіночої збірної Росії Анатолія Хованцева відсторонили від роботи з командою просто під час недільної естафетної гонки на чемпіонаті світу в Ханти–Мансійську. Підопічні Хованцева того дня настріляли аж на шість штрафних кіл, і взагалі на домашній першості росіянки не вибороли жодної нагороди.