Ліки як отрута

15.03.2011

Згідно зі статистичними даними, Україна посідає перше місце в Європі (серед 42 країн!) за кількістю споживання ліків на душу населення. І водночас останнє — за тривалістю життя. Навіть Молдова, Білорусь мають кращі показники. Парадокс, але виходить, що чим більше ліків ми споживаємо, тим менше живемо.

Медики ж визнають, що в цьому немає нічого дивного. Абсолютно кожен фармпрепарат — від складного антибіотика до банальної настоянки на травах — втручається в роботу організму: щось пригнічує, щось блокує, щось стимулює. Оскільки цей вплив не запрограмований природою, є чужорідним, будь–які ліки здатні спричинити побічну дію — від непомітної до надзвичайно сильної, аж до анафілактичного шоку. Застосування цих засобів у сучасній медицині пояснюється тільки тим, що користь від них у кожній конкретній ситуації переважає над імовірною шкодою для здоров’я. Але це у випадку, якщо ліки є справді доцільними.

На жаль, і в Україні, і по всьому світу (окрім хіба що тих країн, де з ліками геть погано) пацієнти споживають більше медикаментів, ніж треба. У багатьох випадках люди самі собі «прописують» вітаміни, знеболювальні засоби, ліки від застуди, для лікування алергії, дисбактеріозу тощо. Крім того, чимало пацієнтів приходять на прийом до лікаря, уже начитавшись в інтернеті про свої ймовірні хвороби та чим їх нібито треба лікувати. І нерідко просять виписати їм ліки «ще від цього й від цього» — засоби, без яких, за великим рахунком, можна було й обійтися. Якщо такий перебір таблеток відбувається раз на рік, це ще нічого, кажуть спеціалісти. Але якщо людина і дня не може прожити без «товарів для здоров’я», то це вже тривожний дзвіночок.

«У наш час усі знають про низьку якість води, яку ми п’ємо, повітря, яким дихаємо, продуктів, які споживаємо, — каже терапевт Олександр Ляшенко. — Більшість сприймає такий стан речей як факт і концентрує увагу на тому, що вони можуть реально змінити: записатися на йогу, до танцювальної студії, загартовуватися, відмовитися від куріння, раціонально харчуватися тощо. Утім в останні часи з’явилося чимало людей з нездоровою зацикленістю на тому, що світ «брудний» і треба його очистити. Я зустрічався з такою категорією пацієнтів. Це фізично здорові люди, які надто хворобливо сприймають кожен власний «пчих» і на кожен прищик реагують дуже бурхливо. У таких людей удома є цілий арсенал гомеопатичних засобів, препаратів альтернативної медицини, біологічно активних добавок, вітамінних комплексів, сорбентів, мінеральних сумішей, рослинних екстрактів, різних приладів медичного призначення тощо. І щодня вони жменями їдять таблетки, «проробляють» приладами тіло (не тому, що болить, а для профілактики)… Оскільки цей процес відбувається без контролю з боку медичних працівників (у кращому випадку пацієнтів консультує продавець таблеток і приладів із дистриб’юторської компанії), то через півроку–рік людина замість зміцнення здоров’я може отримати значне його ослаблення».

Тому, рекомендують лікарі, навіть трав’яні збори, гомеопатичні препарати та засоби для «чищення» організму, не кажучи вже про серйозні хімічні препарати, треба вживати тільки тоді, коли людина дійсно має в цьому потребу. Інакше ліки будуть не допомогою, а отрутою.

 

ДО РЕЧІ

Головною перепоною на шляху пігулки в нашому організмі є печінка. Орган, який порівнюють із хімічною лабораторією, дуже недоброзичливо ставиться до чужорідних для організму хімічних сполук. Простіше кажучи, печінка їх руйнує, пpичому надзвичайно активно. Рідкісній речовині вдається вирватися з чіпких обіймів печінкових ферментів (їх називають іще малоспецифічними ферментами, оскільки вони не надто pозбиpаються в хімічній будові речовин, які трапилися «під гарячу руку»).

Саме захисні властивості печінки, що рятують нас від отруйних речовин, найбільше заважають під час медикаментозної терапії. Буває навіть так, що в pезультаті обробки печінковими феpментами речовина стає ще токсичнішою (так званий «летальний синтез»). Яскравий приклад — утворення отруйного ацетальдегіду із порівняно «нешкідливим» алкоголем.