Отрута з холодильника

11.03.2011
Отрута з холодильника

У холодильнику краще зберігати свіжі овочі та фрукти, а не готові страви. (Фото з сайту technoteka.com.)

З’їв учорашній борщ? Закуси свіжим фруктом!

Наготувала відро салату олів’є, який потім можна їсти цілий тиждень, насмажила котлет, щоб вистачило на три дні й дитині в школу, і сім’ї на вечерю, наліпила повен холодильник пельменів — от що значить справжня господиня! Проте це традиційне уявлення українського народу про ідеальну матір сімейства, виявляється, хибне. Принаймні з точки зору традиційної системи індійської ведичної медицини — аюрведи. Згідно з якою, годуючи своє сімейство смачними пельменями (замороженими тиждень тому й звареними до обіду), ви добровільно труїте рідних шкідливими токсинами…

«Будь–яка страва, готова до вживання, має досить обмежені терміни придатності, — пояснює лікар–консультант із аюрведичного харчування Олександр Коломийченко. — В ідеалі те, що ви приготували, треба з’їсти відразу, не відкладаючи у холодильник навіть на кілька годин, не кажучи вже про добу і більше. На жаль, у нашій країні досі поширена практика, коли борщ або суп вариться у величезній каструлі на цілий тиждень, а тоді щодня підігрівається і потрапляє на обідній стіл. Не важко зрозуміти мотиви господині, яка таким чином економить час для приготування їжі. Але це завдає шкоди здоров’ю! Уже після того, як страва охолола, вона втратила значну частину життєвої енергії. А через добу цей борщ не принесе організму жодної користі, крім «порожніх» калорій. Наїстися такою стравою, на відміну від свіжоприготованої, практично не можливо. Енергію доведеться шукати в чомусь іншому — свіжих фруктах, листочках зелені тощо».

Аюрведисти вважають, що для того, аби залишатися здоровими, краще не вживати заморожених, консервованих, рафінованих, генетично модифікованих продуктів, тому що вони містять мало життєвої енергії — прани. А отже, замість приносити організму користь — завдають йому шкоди.

М’ясо з морозилки — «гниле»

У цьому позицію прихильників філософії аюрведи підтримують і традиційні лікарі–гастроентерологи. Вони підтверджують, що овочі, фрукти, крупи, які зазнають термічної обробки, втрачають переважну кількість вітамінів і майже всі біологічно активні компоненти. Якщо ж кип’ятити суп або підігрівати кашу кілька разів, то зрештою в страві не залишиться нічого поживного.

Окрім того, коли їжа потрапляє в холодильник, то навіть у морозильній камері тривають процеси розпаду тканин і вироблення токсинів. М’ясо й особливо риба та морепродукти під час тривалого зберігання в морозильнику банально гниють, хоча й дуже повільно — виникають неприємний запах і присмак. І дарма господині не вважають ці «неапетитні» зміни проблемою, вважаючи, що досить «відбити» запах, промивши м’ясо розчином оцту. На токсичні продукти життєдіяльності бактерій це не впливає, і коли така їжа потрапляє на стіл, то зав­дає шкоди шлунку, кишечнику і печінці.

Ті ж страви, які зберігаються в основному відділенні холодильника, можуть скиснути набагато швидше. Проб­лема в тому, що цей процес часто відбувається непомітно для людини. У багатьох випадках немає піни, характерного бродильного запаху чи кислого, гіркого присмаку їжі, хоча насправді бактерії вже встигли зробити свою чорну справу. І якщо людина з’їсть такий «кулінарний шедевр», то може навіть потрапити з отруєнням до лікарні.

 

ВАРТО ЗНАТИ

За столом не пліткують

Згідно з аюрведою, їжа — це не лише суміш основних поживних речовин (білки, вітаміни, жири і вуглеводи), а ще й джерело енергії для розуму і душі. Після перетравлення їжа перетворюється або на оджас, або на аму.

Оджас — це біохімічна есенція, яка підтримує життя і здоров’я. Вона наділяє організм енергією, силою, зміцнює життєздатність усіх тканин та органів.

Ама — це токсин, що утворюється в результаті неправильного засвоєння їжі. За різних умов одна й та сама страва може бути як оджасом, так і амою. А для того, щоб обід приносив користь, треба дотримуватися певних правил:

— їсти у спокійній, мирній атмосфері, не відволікатися на читання книг, прослуховування гучної, швидкої музики, перегляд телевізора тощо;

— не вживати їжу у стані емоційного збудження (гнів, роздратування, злість, неспокій);

— їсти тільки сидячи, навіть якщо йдеться про шматочок яблука;

— не пліткувати, не обливати брудом людей, не вести неприємних бесід і ділових переговорів під час їди;

— вживати рідину за 10–20 хвилин до прийому їжі або через 1,5–2 години після;

— не можна вживати страви, приготовані напередодні — їжа має бути свіжою;

— після вживання їжі не лежати.

 

КОРИСНІ ПОРАДИ

Рекомендації щодо приготування певних страв:

— смажити рекомендується на топленому маслі або оливковій олії. Загалом аюрведа рекомендує дотримуватися співвідношення в раціоні харчування рослинних олій (найкраще — оливкової або лляної) та тваринних жирів (тут поза конкуренцією топлене вершкове масло);

— перед вживанням бобових слід їх вимочити впродовж 8 годин у воді, що містить невелику кількість харчової соди (100 грамів бобових залити 1,5 літра очищеної води і додати 1 столову ложку соди);

— сухофрукти вживати лише після замочування або після термічної обробки впродовж 15 хвилин;

— перед приготуванням баклажанів їх треба почистити, порізати і залити солоною водою на 30 хвилин;

— важливо правильно суміщати різні продукти. Наприклад, рослинні олії не рекомендується поєднувати з тваринними жирами, кавун і диню не слід їсти натщесерце, кислі овочі (томати, баклажани) і фрукти не рекомендується поєднувати з крохмалистими овочами (картоплею) та хлібом.