«Опозиції в мантіях» замало?

11.03.2011
«Опозиції в мантіях» замало?

У Кловському палаці судді Верховного Суду вирішать долю свого керманича. (Фото автора.)

Сьогодні о 10й ранку в Кловському палаці, що на столичних Липках, відбудеться засідання Пленуму Верховного Суду України. Як повідомили «УМ» у пресслужбі ВСУ, порядком денним Пленуму передбачено розгляд лише єдиного питання — про висловлення недовіри Голові Верховного Суду Василю Онопенку. Як і передбачає законодавство, вже сформовано оргкомітет, голова якого суддя Лілія Григор’єва (i водночас головний опонент Онопенка у ВСУ) доповідатиме на Пленумі.

 

Напередодні 19 суддів ВСУ підготували і підписали подання про висловлення недовіри своєму очільнику. Утiм цієї кількості недостатньо для досягнення їхньої мети, адже наразі до складу ВСУ входить 49 суддів. Для того щоб змінити керівника Верховного Суду, «опозиції у мантіях» потрібна підтримка інших колег — результативним для них буде таємне голосування не менш ніж 25 суддів. Варто додати, що Пленум може й не відбутися, якщо не набереться кворум — не менше половини від складу суддівського корпусу ВСУ.

Не дивно, що вчора Голова Верховного Суду Василь Онопенко, спілкуючись із «УМ», випромінював оптимізм. Він збирається брати участь у Пленумі ВСУ, мало того, згідно iз законодавством, Василь Васильович ще вчора підготував і підписав письмові пояснення по суті порушених питань, які збирається озвучити перед суддями. На думку пана Онопенка, оприлюднення цих пояснень одразу продемонструє громадськості слабкість аргументів авторів подання щодо висловлення йому недовіри. Голова ВСУ припускає, що його відставку підтримають менше половини з 49 суддів.

Натомість 19 опонентів Онопенка на чолі із суддею Григор’євою закидають йому «політизацію Верховного Суду в очах вищих посадових осіб дер­жави», через що, мовляв, нова влада й провела судову реформу, якою «обрізала» повноваження ВСУ. На їхню думку, голова ВСУ має нести «відповідальність за системні проблеми у сфері судоустрою як посадова особа, що тривалий час представляла всю судову систему держави». Зрозуміло, що серед «опозиціонерів у мантії» вистачає охочих посісти крісло голови ВСУ.

Натомість Василь Онопенко спрос­товує закид опонентів і в своїх поясненнях, опублікованих на сайті ВСУ, заявляє, що подання про висловлення йому недовіри не є вмотивованим, що суперечить закону про судоустрій і статус суддів.

«Мотивація подання носить декларативний та суперечливий характер, більшість його положень є взагалі надуманими, висловлені в ньому твердження не відповідають дійсності, а висновки є безпідставними», — зазначає Голова ВСУ.

Підсумовуючи, Онопенко зазначив «УМ», що його пояснення є підставою для однозначного висновку про те, що ініціювання питання про висловлення йому недовіри позбавлене будьяких правових підстав, а внесене на розгляд пленуму Верховного Суду подання є фактично і юридично необґрунтованим.

 

ДО РЕЧІ

 

Керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко не виключає, що Василь Онопенко може піти з посади Голови Верховного Суду України в обмін на гарантії для своєї родини. Мовляв, Голова ВСУ вже домігся зняття судового і прокурорського пресингу зі своєї родини, зокрема щодо молодшої доньки та зятя. Водночас він назвав варіант відставки не стовідсотковим, оскільки специфіка Верховного Суду з його внутрішніми конфліктами інтересів різних груп може дати несподівані результати таємного голосування. Натомість політолог Володимир Небоженко вважає, що в разі відставки Онопенка Верховний Суд України може стати «ручним» судом адміністративної вертикалі влади. «Якщо відбудуться зміни в керівництві Верховного Суду, то це зробить суд удесятеро слабкішим. Мало того, що ми практично втратили парламент, тепер ми можемо втратити ВСУ», — відзначив політолог.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>