Далі — без Італії?!

11.03.2011
Далі — без Італії?!

Єдиноборство міланця Кевіна–Прінса Боатенга з нападником «Тоттенхема» Лукою Модричем. (Фото Рейтер.)

У середу матчі–відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проводили клуби, які мали майже рівні шанси на продовження боротьби. Після поєдинків двотижневої давнини певна перевага була на боці «Шальке» й «Тоттенхема», але й досвідчені «Валенсія» та «Мілан» усерйоз розраховували на потрібний результат на виїзді.

Німецькі «гірники» досі пробивалися до чвертьфіналу Суперліги лише раз — у 2008 році, і на шляху до півфіналу їх зупинила «Барселона». Тепер же — після виїзних 1:1 — підопічним Фелікса Магата достатньо було не програти в Гельзенкірхені «Валенсії» або принаймні «засушити» гру до нульової.

Португалець Рікардо Кошта досить швидко вивів гостей уперед, подарувавши «Валенсії» надію. Однак молодша німецька команда відігралася ще в першому таймі, і в другій половині гри, виглядаючи більш настирливою, остаточно «поховала» суперника. Спочатку швейцарець Маріо Гавранович вдало зіграв на добиванні у штрафному майданчику, а на останніх секундах, коли валенсійці усією командою пішли в атаку, перуанець Джефферсон Фарфан оформив дубль. Рахунок міг би бути ще відчутнішим, але наприкінці гри той же Гавранович дальнім ударом поцілив у поперечину.

Конче забивати на виїзді мусив і «Мілан». Його суперник — «Тоттенхем» — у нинішньому розіграші Ліги чемпіонів на власному полі до позавчорашнього дня лише вигравав. Тепер традиція порушилася, але нульовій нічиїй лондонці раділи не менше, ніж перемозі. Адже на виїзді вони виграли з рахунком 1:0, і тепер — так само як донецький «Шахтар» — після дебютного потрапляння до 1/8 фіналу пройшли й на крок далі. «Для нашого клубу це величезне досягнення. Сьогодні з нами тішаться навіть ті лондонці, що й не мають стосунку до футболу», — радів успіху тренер «шпор» Гаррі Реднапп.

Невдача міланців, які лідирують у серії А, залишила у єврокубках єдину італійську команду. Наступного тижня «Інтер» спробує реабілітуватися в Мюнхені за мінімальну поразку від «Баварії» на своєму полі. Оскільки фаворитом у цій парі називають німців, то може статися нечуване: у чвертьфіналі Ліги чемпіонів не залишиться жодного представника Італії. А останній представник цієї країни у Лізі Європи завершив змагання на стадії 1/16 фіналу.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (повторні поєдинки, результати середи)

«Тоттенхем» (Англія) — «Мілан» (Італія) — 0:0 (перший матч — 1:0), «Шальке» (Німеччина) — «Валенсія» (Іспанія) — 3:1 (Фарфан, 40, 90+4; Гавранович, 52 — Рікарду Кошта, 17; 1:1).

* * *

Чемпіонат Англії. Матч 19–го туру. «Евертон» — «Бірмінгем» — 1:1 (Хейтінга, 35 — Босежур, 17).