Мороз. Піар. «Совок». Роковини

01.03.2011
Мороз. Піар. «Совок». Роковини

Тритисячний мітинг у центрі Києва зібрали за чималі гроші. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

У канівчан розмови з Президентом Януковичем у прямому телеефірі минулої п’ятниці так і не вийшло. Люди — близько сотні осіб — простояли на Тарасовій горі із 11–ї до 15–ї години. Замість спілкування з главою держави вони змушені були, аби не задубіти, раз по раз бігати грітися до Музею Тараса Шевченка і знову повертатися на майданчик перед пам’ятником Кобзарю, аби не проґавити пряме включення. На вулиці було майже 15 градусів морозу. Як і в багатьох інших містах, де учасники так званих «прямих включень» створювали тло для святкування першої річниці Януковича–Президента.

 

Чому покірно стовбичили на морозі?

«Дивує те, що ніхто з людей, які стояли на горі й чекали розмови з Президентом, відкрито не обурився тим, що організатори прямого ефіру примусили їх стільки часу стояти на морозі, а потім пояснили, що ефірний час вичерпано», — каже «Україні молодій» Андрій Зелененко, редактор канівської газети «Час пік», теж присутній минулої п’ятниці на Тарасовій горі.

Як пояснив гендиректор Першого національного Єгор Бенкендорф, встановити зв’язок із Каневом не вдалося через технічні несправності. Керівник УТ–1 вибачився перед канівчанами й запевнив, що кореспонденти Першого національного передадуть запитання мешканців міста Президентові.

У Каневі в озвучену версію зриву діалогу з главою держави не вірять і кажуть, що «технічні несправності» були сплановані навмисне, аби Президент не почув гострих запитань.

У форматі піару

Але в тому форматі акції «Розмова з країною», що мав місце 25 лютого — в день першої річниці президентства Віктора Януковича, незручні питання, які б не сподобалися «винуватцеві свята», були просто виключені. Очевидно, що захід від початку до кінця був спланований і продуманий політтехнологами Партії регіонів за лекалами Путіна—Медведєва. При цьому виконання вийшло набагато більш «совкове», ніж у російських зверхників.

До прямих включень із регіонів та столиці залучали тільки перевірених і вочевидь проплачених людей. У Києва на майдані Незалежності акцію супроводжував мітинг, за який учасникам — переважно молодим людям — платили по 100—110 гривень за чотири години стояння на морозі (про що є документальні свідчення). Бажаючи сподобатися «цареві», «піддані» в обраних містах вперто мерзли на вулицях, і лише в Путивлі та Єнакієвому люди наважилися сховатися від хуртовин у приміщання, відтак показово за це вибачалися. Виглядало смішно й соромно. Адже навіть найнаївніші глядачі розуміли, що в кадр потрапляють не випадкові перехожі, а добре вимуштрувані люди. Зокрема, мешканці Харківського масиву в Києві стали свідками репетиції «прямого включення» в розмову з Президентом ще напередодні вдень, у четвер.

Акторська майстерність і «простих людей», і головного промовця залишали бажати кращого. Але, слід визнати, «ляпів» майже не було. Хіба «податок на ПДВ» та відповідь на запитання: «Як заплатити за комунальні послуги в розмірі 700 гривень, коли пенсія — 780?» «Що ми почули? Що вартість комунальних платежів має бути однаковою по всій країні. Але в Києві за рахунок концентрації населення і платоспроможності собівартість комунальних послуг значно нижча, ніж в інших містах, тому Київ не повинен платити за Єнакієве і навпаки, — згадує політолог, експерт корпорації стратегічного консалтингу Костянтин Матвієнко. — Відповідаючи на це запитання, Президент продемонстрував такий самий рівень компетенції, як і ті, хто готував для нього це питання».

Кияни з берега озера Вирлиця цікавилися сміттєспалювальним заводом (про екологію було взагалі непристойно багато запитань). Із Буковини — вихованці дитбудинку, вбрані в новенькі кожушки, розповідали віршик «Вікторе Федоровичу, ми любимо вас, ми чекаємо на вас!» Із Вінниччини виглядали дотацій на цукрове виробництво. Зі Львова ставили узгоджене запитання про Голодомор і Бандеру та Шухевича (Янукович дозволив західникам мати своїх героїв, і на тому спасибі). Із Єнакієвого — просили речей для президентського музею. З Одеси — переймалися утисками російської мови тощо.

Показово, що студентці, яка прагне вчитися російською мовою, Президент порадив вивчати українську, бо вона — таки державна. А щоб заспокоїти схвильовану дівчину, заспівав пісню про Одесу: «Любімий город может спать спокійно, і відєть сни... ну і так дальше».

«Так, могли фільтрувати»

Заступник голови секретаріату Президента Ганна Герман визнала: «Знаєте, місцеві чиновники — вони страшно перестрашені...Вони страшно бояться, щоб не дай Бог, щось хтось не те сказав, бо Президент довідається, що він там виробляє на місці. Тому я цілком припускаю, що вони могли фільтрувати питання». І сам «герой» на завершення чотиригодинного ефіру констатував, звертаючись із посмішкою до журналістів провідних телеканалів: «Я бачу, ви мене трохи жаліли».

Загалом, із показушної акції глядачі дізналися мало нового й конкретного. Хіба те, що, граючи в теніс, Янукович недавно ушкодив ліве коліно. Пограти в теніс із ним, у принципі, можна, але це питання — до його охорони, якою Президент не керує.

 

ОЦІНКИ

Перший рік діяльності Віктора Януковича на посаді Президента засвідчив, що нинішня владна команда не збирається враховувати і шанувати інтереси та права українських громадян. Про це йдеться в заяві партії «Наша Україна», ухваленій на засіданні політради.

«Реальні дії Президента Януковича повністю розходяться з його публічними заявами та зобов’язаннями перед виборцями. «На фоні запевнень Президента про зміцнення демократії влада систематично порушує громадянські права на свободу слова та мирні зібрання, утискає опозиційні ЗМІ, запровадила цензуру на телебаченні», — заявила «НУ». «Нашоукраїнці» констатують, що «під гаслами боротьби з корупцією та злочинністю в країні розпочалися політичні репресії проти десятків опозиційних політиків, журналістів, представників малого бізнесу і патріотичних організацій».

«Наша Україна» вважає, що Янукович, усупереч обіцянці об’єднати країну, лише поглибив розкол. Що влада реалізує у державі антинародний та антиукраїнський політичний курс, який ніколи не буде підтриманий українським суспільством. «Результати першого року правління Президента Януковича доводять — ця влада має бути змінена!» — наголошує «НУ».