Хочу іншу «Синьогору»!

24.02.2011

Закликаючи українців «затягнути паски» та беручи кредити в МФВ, влада очевидно не поспiшає обмежувати власні витрати. Особливо коли йдеться про перших осіб держави. Так, наприкінці 2010 року Президент Віктор Янукович вирішив відремонтувати державну резиденцію «Синьогора» в Карпатах, що коштувало стабілізаційному фонду держбюджету понад 33 млн. грн.!

20 грудня на порталі державних закупівель з’явилося оголошення про замовлення Державним управлінням справами ремонту державної резиденції «Синьогора». Виконавець робіт — підприємство «Гарант» Українського товариства глухих, яке не вперше фігурує у скандальних VIP–будівництвах. Відома серед можновладців будівельна фірма не випадково заснована товариством глухих, адже завдяки цьому вона має суттєві пільги. Зокрема, такі будівельники не платять податок iз прибутку підприємств, не є платниками збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг, не платять земельний податок, платять мінімальний соціальний внесок.

Інтернет–видання «Українська правда» наводить цікавий документ — обґрунтування відмови від проведення відкритого тендеру на виконання робіт. Мовляв, процедуру закупівлі в одного учасника застосували ледь не через форс–мажорні обставини. Тут тобі й заплановані на новорічні свята офіційні заходи за участю Президента (насправді жодного подібного заходу не було, а Янукович у «Синьогорі» просто відпочивав), і те, що резиденція нібито постраждала від стихійних лих (про підтоплення цієї території не було жодного повідомлення з 2008 року).

У 2009 році Президент Віктор Ющенко запросив до резиденції «Синьогора» журналістів, які засвідчили, що об’єкт ДУС перебуває у відмінному стані. І якщо Ющенко відкрив цю резиденцію для екскурсій, то Янукович цю практику припинив. Потрапити сюди знову стало неможливо, до того ж тут почали колосальний ремонт, потреби в якому не було.

За даними «УП», перед Новим роком до приїзду Януковича всередині резиденції переробили все, залишили тільки зовнішню коробку. Зірвали паркет, поламали перегородки, попересаджували ялинки. При цьому iз «Синьогори» вивезли 600 тонн будівельного сміття. І всю цю вакханалію керівництво ДУС у коментарі журналістам називає «плановим ремонтом».

Другу чергу послуг iз ремонту має бути надано до березня 2011–го. Якщо минулого року «Гарант» освоїв 10 мільйонів, то у 2011 році в планах значиться 23 мільйони.