Не там «шмонаєте», колеги!

17.02.2011
Не там «шмонаєте», колеги!

Прем’єр Азаров колегам: «Якщо вас критикуватимуть в газетах, будемо карати. Газети...»

Відтепер газета — це не просто так! Принаймні Микола Азаров мріє, аби роль ЗМІ у нашому суспільстві, що семимильними кроками продовжує демократизуватися, стрімко зросла. А тому закликав міністрів не просто з інтересом читати викривальні публікації про самих себе, а починати діяти. Тобто працювати. З пресою... Звичайно, сказав це Прем’єр–міністр завдяки спічрайтерам досить–таки завуальовано. «Ми не повинні дозволяти керівникам ховатися від громадянського суспільства, ігнорувати публікації в пресі. І в той же час не треба дозволяти бути «хлопчиками для биття» і мовчки зносити неправдиві звинувачення та перекручування фактів для дискредитації політики уряду», — заявив на вчорашньому засіданні уряду його очільник. І, аби цей месидж був зрозумілішим для загалу, додав: «Нам немає чого ховати і немає чого боятися. Тому треба бути відкритими та енергійними в інформаційному просторі».

Звичайно, демократичні переконання Миколи Яновича у жодному випадку не дозволили б йому закликати чиновників до боротьби з пресою. Чи, боронь Боже, якогось переслідування іншої, аніж у його уряду, точки зору. Але є проблема, що дехто із числа твердочолих може зрозуміти пана Азарова неправильно. Особливо на місцях. І почати боротися з «дискредитацією» себе та старших колег за допомогою судів і правоохоронців. Тим самим дискредитуючи правлячу Партію регіонів — чого би всім нам дуже не хотілося.

Та як би там не було, інформацію про облави на ринках і «пресування» дрібних підприємців, надто тих, котрі виступали на «антиподатковому Майдані», Микола Азаров наказав перевірити. Відповідальним, за традицією, призначили першого віце–прем’єра Андрія Клюєва. «Я хочу спитати: який орган здійснює перевірки на ринках?» — ні до кого персонально не звертаючись, мовив Прем’єр. Присутні закивали головами, мовляв, з’ясуємо і доповімо. Але головне відкриття цього дня для керівника уряду переоцінити неможливо: він почув і повторив на всю країну те, що до ухвалення Податкового кодексу говорили експерти — цей документ надто вже розв’язує руки фіскальним органам.

З іншого боку, потужний удар по уряду завдав... голов­ний донор влади, представник Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр. Перебуваючи в іншому приміщенні, ніж Микола Азаров, він ненавмисне, але рішуче заперечив тезу, якою останні місяці прикривався керівник уряду. Що, мовляв, Податковий кодекс, можливо, у дечому і занадто жорсткий, але натомість він значно полегшує процес сплати податків і взагалі — встановлює в державі сприятливіший, ніж було раніше, інвестиційний клімат. Виявилося — нічого подібного! А все якраз зовсім навпаки. Незважаючи на поліпшення макропоказників економічного розвитку України, умови ведення бізнесу в нас погіршуються. «На макрорівні показники виглядають позитивно і в низці галузей можна побачити, що відновлюється попит. Утім за таких результатів розкриваються проблеми у системі і деяких галузях», — сказав Альєр і назвав ці больові точки: податкове законодавство, митне регулювання і непрозорі умови в сільському господарстві. «Всі на це скаржаться», — підсумував Альєр.

Але яким би не був клімат, відходити від свого головного завдання — безперешкодно виділяти Україні гроші, тобто чергові транші кредиту «стенд–бай», — МВФ не планує. Наступні 1,6 млрд. доларів ми можемо отримати вже незабаром. «Було обговорено багато питань, проте обговорення має тривати ще якийсь час — приблизно 2 тижні», — пояснив представник Фонду. У дечому кредитори, за словами Азарова, пішли нам назустріч. Зокрема, погодилися з необхідністю «плавніше» підвищувати ціни на енергоресурси, а також «м’якше» проводити пенсійну реформу. «У 2013 році вийдемо на бездефіцитність Пенсійного фонду і перейдемо до практичного впровадження персоніфікованих накопичувальних пенсійних рахунків», — зазначив Прем’єр. Яким чином влада зможе подолати 34,4 млрд. гривень дефіциту Пенсійного фонду, Микола Янович не уточнив. Так само не повідомив, чи залишиться в силі збільшення пенсійного віку для жінок.