Шоколадка від чемпіонки

17.02.2011

Другий у цьому році турнір в Україні під дахом — чемпіонат України (першим був національний Кубок у Запоріжжі) — сповна відповідає назві «зимовий». Цими днями в Сумах встановилася сніжна сонячна погода з температурою –17 удень. Через це навіть у манежі Української академії банківської справи, найкращій критій легкоатлетичній споруді держави, термометр показує всього +14–16. Тож спортсмени вдягаються тепліше й довго на одному місці не застоюються.

Старти під дахом мають свої особливості, тому не всі полюбляють змагатися у приміщеннях й інколи пропускають зиму. Так, скажімо, фіналістка чемпіонату світу–2009 у бігу на 400 м із бар’єрами киянка Анастасія Рабченюк розповіла «Україні молодій», що нинішній турнір сприймає лише як підготовку до літнього сезону, тому у вівторок пробігла «чисті» 400 м зі скромним результатом.

А от її сусідка по доріжці в півфіналі — срібна призерка чемпіонату Європи минулого року на 200–метрівці Єлизавета Бризгіна — поставила собі за мету потрапити в естафетну команду на ЧЄ у приміщенні, який на початку березня відбудеться в Парижі. «Здоров’я вистачає, тож чого мені прогулювати? На моїх дистанціях узимку не бігають, 60 м і 400 м я не потягну, а от в естафеті можна спробувати», — зопалу сказала емоційна луганчанка.

Власне, континентальний форум і буде головним стартом сезону під дахом. Збирається туди їхати одеський штовхальник ядра Андрій Семенов, якого називають наступником Юрія Білонога. Той, як відомо, починав кар’єру на Сумщині, а завершував саме в Одесі. Семенов упевнено виграв змагання, пославши семикілограмовий снаряд у першій спробі на пристойні 20,50 м, а в четвертій — аж на 20,62.

Готуються до виступів у Парижі й зіркові бігунки на 800 м — переможниця командного ЧЄ Юлія Кревсун та призерка ЧС і ЧЄ Тетяна Петлюк. Залишивши в своєму півфіналі всіх суперниць далеко позаду, Таня приєдналася на трибуні до журналістів і пригостила «акул пера» шоколадкою. Сьогодні донеччанка й киянка розіграють звання чемпіонки країни у фіналі.

У перший день турніру відпрацювали свою програму багатоборки. За відсутності олімпійської чемпіонки Наталки Добринської «золото» дісталося Інні Ахкозовій із Київщини, а досвідченіша Ганна Мельниченко залишилася третьою. Її партнерка по збірній Людмила Йосипенко вирішила виступати в окремих видах — зокрема, пробігла 60 м із бар’єрами на бронзову медаль.

У чоловіків на бар’єрній 60–метрівці своє повернення після тривалого лікування спини відзначив перемогою Сергій Демидюк. При тому що в півфіналі киянин несподівано виявився лише третім.

Багатоборство в чоловіків розтягнулося на два дні. Учора перший вид програми — біг на 60 м — виграв срібний призер зимового ЧЄ–2009 Олексій Касьянов із Запоріжжя.