Не в ворота, то в обличчя

17.02.2011
Не в ворота, то в обличчя

Капітан «Мілана» Дженнаро Гаттузо — тренерові «шпор» Джо Джордану: «Дай хоч за горло тебе потримаю!» (Фото Рейтер.)

На відміну від футбольної України, яка впродовж останніх двох місяців сиділа на голодному пайку, в Західній Європі в цей час особливих проблем із «раціоном» не було. Проте для європейців матчі внутрішніх першостей — ніби звичайний обід, тоді як поєдинки «плей–оф» Ліги чемпіонів — десерт. Позавчора на «Сан Сіро», де «Мілан» приймав «Тоттенхем», яблуку ніде було впасти. Місцеві вболівальники за допомогою біло–червоної мозаїки виклали на трибунах напис «Уперед, Мілан!», сподіваючись, що їхні улюбленці однією лівою здолають дебютанта «елітної» стадії Суперліги. Але новачок, навіть без своєї головної зірки — травмованого Гарета Бейла, виявився зовсім не боязким.

Потрапивши в першому таймі під самовідданий пресинг лондонського клубу, молодий наставник «россо–нері» Массіміліано Аллегрі після перерви був змушений змінювати тактику й випустив на поле третього форварда. Ніби забув, що «плей–оф» складається із двох матчів, і домашня «суха» нічия — не найгірший результат. Ризик себе не виправдав. Ані Ібрагімович, ані Пато та Робіньйо бажаного м’яча не забили. Водночас було оголено захисні редути, й це дозволило худющому «гулліверові» англійців Пітеру Краучу відзначитися у швидкій контратаці — 0:1.

Безпорадних «міланістів» цей укол настільки роздратував, що їхній капітан Дженаро Гаттузо двічі — під час і після завершення матчу — зав’язував бійки з другим тренером «шпор» Джо Джорданом. Цікаво, що арбітр на хамську поведінку італійця жодного разу не відреагував, але тепер інциденти розглядатиме дисциплінарний комітет УЄФА.

У другому «лігочемпіонському» протистоянні вівторка «Шальке» із Гельзенкірхена виконав завдання–мінімум на виїзний поєдинок, зігравши внічию у Валенсії. У воротах «кажанів» розписався їхній співвітчизник–іспанець Рауль, і це вже його 70–й м’яч у Лізі чемпіонів.

Позавчора також відбувся й один матч Ліги Європи. «Аріс» встояв під натиском одного з головних претендентів на перемогу в турнірі — «Манчестер Сіті». Цікаво, що в домашніх єврокубкових матчах грецький клуб не програє вже 40 років. Нагадаємо, що «Сіті» — потенційний суперник київського «Динамо» в наступній стадії турніру.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі). «Мілан» (Італія) — «Тоттенхем» (Англія) — 0:1 (Крауч, 80), «Валенсія» (Іспанія) — «Шальке» (Німеччина) — 1:1 (Сольдадо, 17 — Рауль, 64; вилучення: Шмітц, 90+3 («Ш»)).

* * *

Ліга Європи. 1/16 фіналу (перший матч). «Аріс» (Греція) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 0:0.

* * *

Англія. Прем’єр–ліга. Перенесений матч 18–го туру. «Бірмінгем» — «Ньюкасл» — 0:2.

* * *

Контрольні матчі. «Дніпро» — «Ліллестрем» (Норвегія) — 2:2 (Гладкий — 2), «Арсенал» — «Хапоель» (К–С, Ізраїль) — 3:0 (Богданов, Шершун, Аржанов), «Волинь» — «Краковія» (Польща) — 2:2 (Піщур (пен.); Майкон), «Зоря» — «Спартак» (Нч, Росія) — 0:0, «Металург» (З) — «Екранас» (Литва) — 2:3 (Ф. Сильва, Ашреф).