Додолу — під овації трибун

16.02.2011
Додолу — під овації трибун

Незважаючи на сильну застуду, лідерка загального заліку Кубка світу німкеня Марія Ріш здобула на домашньому ЧС уже дві нагороди. (Фото Рейтер.)

Учора на чемпіонаті світу з гірських лиж, що триває в німецькому Гарміш–Партенкірхені, був день відпочинку — час для зализування ран та відновлення сил після виснажливих швидкісних спусків та підготовки до менш небезпечних технічних дисциплін. За плечима гірськолижників залишилася рівно половина турнірного шляху — супергігант, суперкомбінація та швидкісний спуск, а попереду ще командні змагання, слалом і гігантський слалом.

На екваторі «мундіалю» пальму першості в медальному заліку утримують австрійські гірськолижники, в активі яких три золоті й одна срібна нагороди. Усі три «золота» збірної Австрії на рахунку жіночої «бригади», де першу скрипку грає 29–річна Елізабет Гергль. На неймовірно складній трасі «Кандагар» вона вже стала дворазовою чемпіонкою світу. Щоправда, беззаперечне лідерство Лізи на крутих віражах олімпійської траси (нагадаємо, в 1936 році Гарміш–Партенкірхен приймав Олімпіаду) обумовлене насамперед поганою формою головних суперниць. Лідерка загального заліку поточного Кубка світу, Марія Ріш із Німеччини, змагається із застудою, а олімпійська чемпіонка 2010 року, володарка останніх трьох планетарних кубків Ліндсі Вонн зі США досі повністю не відновилася після серйозного падіння на одному з етапів КС.

Єдина представниця України в Гарміші — Богдана Мацьоцька — звісно, за нагороди не бореться, проте постійно зриває оплески численної армії вболівальників. Найбільших овацій, незважаючи на останній, 34–й, час (відставання від лідера — майже 12 сек.), представниця Івано–Франківщини удостоїлася після завершення своєї спроби в швидкісному спуску. Думається, що й на батьківщині Богдану очікує теплий прийом, адже вона виконала поставлене федерацією завдання — змогла піднятися вище 30–ї позиції в одній із дисциплін. Досягти бажаного результату 21–річна спортсменка змогла в суперкомбінації (швидкісний спуск і слалом): 25–те місце.

Неначе під кальку повторює досягнення Богдани її колега по збірній Ростислав Фещук. У комбінованій дисципліні він теж посів 25–ту сходинку, а у швидкісному спуску програв переможцеві близько 12 секунд. Щоправда, від «царя гори» — канадця Еріка Гуея — Ростика відділили аж 42 позиції, адже в чоловіків більше учасників і вища конкуренція.