Чи заклює Мазепу двоголовий орел?

15.02.2011
Чи заклює Мазепу двоголовий орел?

«Полтавський» Іван Мазепа та його творець Микола Білик. (Фото Олега СНІГУРА.)

Днями міський голова Полтави Олександр Мамай, відповідаючи на запитання агенції «Інтерфакс–Україна», зазначив, що питання встановлення у місті вже готового пам’ятника гетьману України Івану Мазепі залишається політичним, тож його має вирішувати «керівництво країни». Мовляв, виконувати волю тисяч патріотів України полтавський мер буде тільки після того, як відповідне рішення «ухвалить Верховна Рада і його підпише Президент». При цьому, якби питання про встановлення пам’ятника все ж винесли на розгляд сесії міськради, пан Мамай особисто утримався б від голосування, бо ж вважає, що воно «штучно розділяє полтавців».

 

Шестивідсоткова істина в останній інстанції

Висловлюючи власну позицію з цього приводу, Олександр Мамай лише повторив тези, оприлюднені ним у середині січня. Тоді він додавав іще один «убивчий» аргумент. Мовляв, напередодні «мерських» виборів наближені до нього соціологи провели відповідне дослідження громадської думки полтавців — то тільки 6 відсотків із них висловилися «за» Мазепу.

Зазначимо, що навіть «статистики» попереднього мера — добре відомого читачам «УМ» українофоба Андрія Матковського — «жалували» гетьману більше відсотків прихильності — 8. Отже, в справі «поховання» ідеї спорудити у Полтаві пам’ятник видатному гетьману нинішній мер є фактичним продовжувачем дій свого попередника. Хоча Матковському якраз Президент був «не указ» — колишній міський голова від БЮТу постійно наголошував на тому, що все має вирішувати винятково міськрада...

А хто проти купюри–«мазепинки»?

Тих–таки пенсіонерів, ветеранів представник великого агробізнесу Олександр Мамай «узяв» передовсім гречкою, цукром та іншою смакотою зі своїх благодійних продовольчих «пайків», які він продовжує роздавати й сьогодні. Та не тільки цим. Чимало патріотично налаштованих виборців голосували за нього як за фактично єдину реальну альтернативу українофобу Матковському. Бо ж ні про сумнівну «антимазепинську» соціологію, ні про інші подібні «зачіпки» перед виборами Олександр Мамай не говорив. Навпаки, підкреслював свою закоріненість у Полтавський край, для висунення на «мерську» посаду обрав «нейтральну» партію «Совість України», гордився козацьким прізвищем.

Із «мазепинської» теми «з’їжджав» просто філігранно. Як бізнесмен–практик, який не має вищої освіти (тільки після здобуття посади очільника міста вступив на агрономічний факультет місцевої аграрної академії), брав безпосередністю. Мовляв, я ж не історик, яким у подібних суперечках належить право вирішального голосу. Та якщо вже вчені мужі не заперечували проти присутності зображення гетьмана Івана Мазепи на десятигривневих купюрах, то, певно, «ця людина зробила багато добра для українського народу». Одразу після обрання мером Олександр Мамай також апелював зовсім не до «керівництва держави». Наголошуючи, що очолювана й фактично повністю контрольована ним міськрада, в якій абсолютна більшість належить повпредам «Совісті України», тобто особистим висуванцям мера, прислухатиметься до тих «пам’ятникотворчих» побажань, які набиратимуть пристойний результат підтримки громадою — хоча б на рівні 30 відсотків.

Полтавська битва триває

То звідки ж ростуть ноги сьогоднішнього «дрейфу» мера Полтави у бік відвертого «антимазепинства»? Зрештою, навіщо такі апеляції до Верховної Ради і Президента за умов, коли для встановлення того чи іншого пам’ятника не потрібен жоден законодавчий акт? І яких ще «відмашок» глави держави чекає міський голова за умов, коли ніхто не відміняв Указ Президента України Віктора Ющенка №955 від 9 жовтня 2007 року, згідно з яким пам’ятник видатному державному діячеві України Івану Мазепі мають спорудити саме в Полтаві.

Нагадаємо, що в такий спо­сіб тодішній очільник держави відгукнувся на ініціативу патріотичної полтавської громадськості. Насамперед місцевих просвітян на чолі з народним депутатом–«нашоукраїнцем» Миколою Кульчинським, які взяли на себе левову частку турбот про збір коштів, конкурс проектів пам’ятника та реалізацію задуманого.

Тож пам’ятник видатному гетьману мав постати на Соборному майдані обласного центру ще влітку 2009 року, до 300–річчя Полтавської битви й воєнно–політичного виступу Івана Мазепи з укладенням українсько–шведського союзу. Ще раз підкреслимо: не замість багатьох існуючих у Полтаві імперських пам’ятників, а поруч із ними.

Чи самостійний у прийнятті «доленосних» для пам’ятника Івану Мазепі рішень нинішній мер Полтави Олександр Мамай? Якщо він, скажімо, у згаданому інтерв’ю ні сіло ні впало повідомляє про необхідність якнайшвидшого (можливо, вже цією весною!) втілення в життя відверто провокаційного проекту минулої міської влади з «відновлення» на обеліску пам’ятника російському коменданту полтавської фортеці часів «однойменної» битви Келіну двоголового імперського орла. Лобіюють цей проект завжди готові «погрітися» біля російських грошей містечкові діячі. Байдужі як до численних протестів громадськості, так і до здорового глузду, що підказує: повертати на обеліск орла, який символізує хижацьку сутність російського імперіалізму по відношенню до Української держави, таки не варто.

 

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Віктор Ющенко,
Президент України 2005— 2010 років:

— Два роки тому було ухвалено рішення встановити у Полтаві пам’ятник Івану Мазепі. На сьогодні пам’ятник готовий, але нинішня місцева влада виступає проти його встановлення. Деякі області зверталися до авторів пам’ятника з пропозицією встановити його в іншому місті. Проте, на моє переконання, цей пам’ятник має стояти саме у Полтаві. І це залежить не від влади, а від нас. Якщо у громадськості є відчуття, що постать Івана Мазепи була визначною в українській історії, що він був українським Боліваром, українським Вашингтоном, який зробив для української Незалежності неоціненний внесок, то цю справу можна здійснити.

Ми сформулюємо лист, щоб його люди, інтелігенція, журналісти, сотні тисяч людей підписали, і звернемося до полтавської влади. Бо я переконаний, що полтавська земля повинна мати пам’ятник Івану Мазепі. Жодна нація не може дозволити ставитись так до своєї історії, до своїх святинь.

 

Олександр Мамай,
мер Полтави:

— На моє переконання, мер повинен займатися дорогами, тролейбусами, харчуванням дітей у школах і дитячих садках і так далі. Що стосується Мазепи, впевнений на сто відсотків, що це політичне питання. Воно лише штучно розділяє полтавчан. Якщо Верховна Рада ухвалить рішення і його підпише Президент, я його виконаю, хоча б яким воно було.

 

Микола Кульчинський,
народний депутат України, один з ініціаторів встановлення у Полтаві пам’ятника Мазепі:

— Міський голова Полтави, напевно, ще не повністю усвідомлює свої права та обов’язки. Тому що на сьогодні ніхто не скасовував указу Президента від 9 жовтня 2007 року, згідно з яким у Полтаві має стояти пам’ятник гетьману. Люди з усіх куточків України збирали гроші на його встановлення.

Я мав особисту зустріч із міським головою Полтави, і він просив не втягувати його в політичні питання, бо займається винятково господарством. І, мовляв, як йому скажуть Президент, голова адміністрації — так і буде. Але тим не менше він — міський голова, який обраний громадою і наділений певними повноваженнями й у сфері державних повноважень має виконати указ Президента, а у сфері своїх повноважень, точніше Полтавської міськради, — виділити місце, де має стояти пам’ятник.

Тому і я, і вся «Наша Україна» починаємо нову кампанію за встановлення пам’ятника гетьману. Це буде й інформаційна кампанія, і збір підписів, і звернення до полтавської громади з проханням вимагати від влади міста вирішення питання. Також звертатимемось до Президента, раз міський голова вважає, що не в змозі самотужки впоратися з проблемою.