Шевченківський вибір

15.02.2011

І все ж парадоксальна у нас країна! Тоді як увесь iнтернет наприкінці минулого тижня ряснів повідомленнями про присудження Шевченківської премії Василю Шкляру за його роман «Залишенець» («Чорний ворон») — новина з’явилася з подачі самого автора, а Ганна Герман терміново набирала його, щоб запевнити, що й Президент вітає, Шевченківський комітет мовчав, як той повстанець, i продовжує мовчати. Журналістам ледве вдається дізнатися деталі обговорення: більшість членів Шевченківського комітету відмовляються повідомляти громадськість про це, а дехто й узагалі обурюється, що все, що було сказано, стало відомо вже наступного дня після обговорення. Хоча жодного табу на оприлюднення інформації в положеннях про роботу Комітету немає.

Найдемократичнішим членом Шевченківського комітету виявився Іван Драч, який повідомив «УМ», що атмосфера обговорення була «напружена і драматична»: «Обговорювали три кандидатури в номінації «Література». А особливо сперечалися щодо остан­ньої номінації «Художники», але так нічого й не вийшло: голоси поділилися й ніхто не отримав премію». Не отримав відзнаки й резонансний диптих «Солодка Даруся» та «Нація» режисера–постановника Ростислава Держипільського, якого висували на премію вже вдруге.

Як з’ясувала «УМ» (офіційно Шевченківський комітет так і не оприлюднив цю інформацію, посилаючись на те, що, згідно з буквою закону, лауреати дійсно стануть лауреатами в день підписання президентського указу), на відзначення Шевченківською премією цього року відібрано: номінація «Літературознавство» — дослідники Роман Горак і Микола–Ярослав Гнатів за літературознавче і біографічне дослідження «Іван Франко»; номінація «Виконавська майстерність» — Лідія За­біляста за оперні партії Інгігерди «Ярослав Мудрий», Турандот «Турандот», Амелії «Бал–мас­карад» та концертні програми українських народних пісень та романсів; номінація «Театр» — диригент–постановник Микола Дядюра, режисер–постановник Анатолій Солов’яненко (син відомого співака), оперні виконавці Сергій Магера й Оксана Крамарєва — за оперу Вінченцо Белліні «Норма» Національного театру опери та балету України імені Т. Г. Шевченка; номінація «Література» — Василь Шкляр за роман «Залишенець» («Чорний ворон»).