Своїх — у двері, чужих — за стіл?

11.02.2011

Щоб сказати своє «фе» підготовленому депутаткою–«регіоналкою» Оленою Бондаренко і вже схваленому парламентом у першому читанні законопроекту, який скасовує 50–відсоткову квоту на трансляцію в телерадіоефірі вітчизняної музичної продукції, представники чотирьох полтавських гуртів — «Трансформера», «ДельТори», «Рекости» і «Сінгуматора» — днями влаштували прес–конференцію в обласному центрі. Попри те що згадані команди грають різну музику й не кожна з них дотримується 100–відсоткової україномовності у власній творчості, одностайним виявилося їхнє категоричне несприйняття пропонованих сумнівних новацій.

Останні ж бо під прикриттям словесного туману про «боротьбу за якість» пісенно–музичного наповнення наших ефірів, на переконання молодих полтавських виконавців, покликані «добити» сучасну українську музику. Причому першими «впадуть» у цій новітній «полтавській битві» саме периферійні команди, які не мають ні грошей на «розкрутку», ні «волохатих лап» серед керівництва столичних телеканалів» і «ефемок».

Авторці законопроекту та її однодумцям учасники згаданої прес–конференції порадили приїхати в Полтаву на щорічний «Мазепа–фест», щоб переконатись: якісна сучасна музика різних стилів і напрямів у нас є, вона не боїться конкуренції з російською «попсою» чи «общепонятним» шансоном. «Тільки ж це не повинна бути конкуренція грошового гаманця — товстого з іще товщим, — переконаний лідер гурту «Сінгуматор» Іван Лимаренко. — Так, у нас немає грошей, щоб замовляти ефіри. А в кого вони є? І кому буде краще від того, що такі команди, як наша, знову опиняться «у підпіллі»? Коли постійно «на слуху» одні й ті самi назви, прізвища — це ж завжди застій, деградація».

Учасник гурту «Трансформер» Роман Бікеєв згадав, на його переконання, «унікальну» FM–радіостанцію «Ваша хвиля» обласної державної телерадіокомпанії «Лтава», де домінує національний продукт, пісні україномовних гуртів «крутять» безкоштовно та ще й iз певним «бонусом» для місцевих команд. Але ж таких радіостанцій в Україні він нарахував десь із півдесятка... Після того ж, як «запрацюють» пропоновані Партією регіонів «поправки» до телерадіоефіру, навіть ці «мамонти» можуть вимерти. «Я вважаю цей законопроект ножем, який хочуть устромити у серце української пісні, нашої культури», — зазначив лідер гурту «Рекоста» Велесвіт Река.

Спеціально для тих, хто сумнівається у спроможності наповнити український телерадіопростір різножанровим вітчизняним продуктом, голова обласної організації партії «За Україну!» Олег Пустовгар нагадав про те, що одна лише фонотека Полтавського обласного радіо налічує близько 50 тисяч «плівкових» записів, на оцифрування яких, тобто перенесення на сучасні, адаптовані до нової техніки носії інформації, хронічно не вистачає коштів. Тож якраз про збереження і популяризацію таких неоціненних культурних скарбів мають дбати наші народні депутати із «партії влади», а не про експансію чужої культури.

При цьому справжнім блюзнірством виглядають їхні намагання «притулити» власні сумнівні прожекти до європейських традицій і законодавства. Бо ж неможливо уявити, щоб парламентська більшість, скажімо, в Німеччині, Литві чи Португалії скасовувала діючі там 50–відсоткові квоти на вітчизняну пісенно–музичну продукцію в телерадіоефірі. У Франції давно введено ще вагомішу квоту в 60 відсотків і жорсткі обмеження на англомовно–американський музпродукт.