Без завзяття, але з сенсаціями

11.02.2011

Якщо раніше національні збірні проводили товариські матчі переважно з суперниками зі свого континенту, то тепер усе частіше пробують сили з представниками «інших світів». Позавчора ввечері в різних країнах відбулося чимало таких протистоянь.

У передмісті Парижа на стадіоні «Стад де Франс» грали фіналісти чемпіонату світу 1998 року. Але нинішня дуель французів і бразильців мало нагадувала той знаковий для «триколірних» день. Хоча господарі знову взяли гору, але градус пристрастей та самовіддача гравців були надто низькими. По–перше, головні тренери — Лоран Блан і Мано Менезеш — експериментували зі складами й тактичними варіантами. По–друге, «ламатися» та витрачати багато зайвих сил у «товарняку» в розпал сезону футболісти явно не хотіли. Тим паче, мотивація, ясна річ, не та, що 13 років тому. Господарі мали на руках додатковий козир у вигляді підтримки трибун, і єдиний гол, уже коли команда грала в більшості, із близької відстані забив «реаліст» Карім Бензема. За Бразилію на 58–й хвилині на заміну вийшов «гірник» Жадсон, а на 89–й — орендований «Бордо» в київського «Динамо» форвард Андре.

Рівновагу в протистоянні грандів Європи й Південної Америки відновили аргентинці. Свій матч із португальцями вони провели у Швейцарії, в Женеві. Тут, як і в Парижі, голами відзначилися гравці іспанських суперклубів. Барселонець Ліонель Мессі та мадридець Кріштіано Роналдо і самі забили, й вели за собою партнерів. Лео, крім реалізованого пенальті, віддав ще й гольовий пас на «реаліста» Де Марію. Власне, активність найкращого футболіста планети й визначила підсумок двобою — 2:1.

На найбільшій арені Німеччини, «Сігнал Ідуна Парку» в Дортмунді, миром розійшлися три– й чотириразові чемпіони світу. Цікаво, що саме на цьому полі влітку 2006 року італійці здолали німців у півфіналі «мундіалю». Наставники команд Чезаре Пранделлі та Йоахім Льов активно проводили заміни, намагаючись побачити щось корисне для себе, але цього разу суперники продемонстрували доволі раціональний футбол і розійшлися задоволені підсумком — 1:1.

А от ще у двох дуелях континентів Старий світ вийшов переможцем. Чинні чемпіони світу — іспанці, які підмочили своє реноме недавніми поразками у спарингах Португалії й Аргентині, дещо виправилися на мадридському «Сантьяго Бернабеу». При цьому єдиний гол у ворота посередньої Колумбії підопічні Вісенте Дель Боске забили лише під завісу поєдинку.

Латвійці поїхали до Болівії з прагматичних міркувань — південноамериканці погодилися покрити всі їхні витрати з проживання й перельоту. Гості виявилися нечемними й виграли — 2:1. Перший гол — на рахунку екс–динамівця Києва Маріса Верпаковскіса, який зараз грає за грецький «Ерготеліс».

Очевидно, тренера «Шахтаря» Мірчу Луческу порадувало, що набрав форму Едуардо Да Сильва, який відзначився голом за збірну Хорватії у спарингу з чехами. Повний матч відіграли по різні боки капітан донеччан Даріо Срна і Томаш Гюбшман.

Наші сусіди–росіяни, готуючись до відбіркового матчу Євро–2012 проти вірменів, обрали схожого суперника — Іран. У зустрічі в Абу–Дабі (ОАЕ) команда бельгійця Діка Адвоката не продемонструвала виразної гри, за що на останній хвилині й поплатилася пропущеним м’ячем і поразкою. І це при тому, що у складі азіатів грали представники лише місцевого чемпіонату, а гості привезли, серед інших, трьох представників англійської прем’єр–ліги, — Аршавіна, Павлюченка, Білялетдінова.

До сенсацій можна зарахувати також нічию швейцарців із Мальтою та програш учасників ЧС–2010 — словаків — команді Люксембургу.

 

ТАБЛО

Товариські матчі

Франція — Бразилія — 1:0 (Бензема, 54; вилучення: Ернанес, 40 (Б)), Аргентина — Португалія — 2:1 (Де Марія, 14; Мессі, 90 (пен.) — К. Роналдо, 21), Німеччина — Італія — 1:1 (Клозе, 16 — Россі, 81), Іспанія — Колумбія — 1:0 (Д. Сильва, 86), Норвегія — Польща — 0:1 (Р. Левандовський, 19), Данія — Англія — 1:2 (Аггер, 8 — Д. Бент, 10; Янг, 68), Мальта — Швейцарія — 0:0, Люксембург — Словаччина — 2:1, Хорватія — Чехія — 4:2 (Едуардо, 10; Калинич, 13, 61; Ілічевич, 75 — Сівок, 20; Росицьки, 45), Вірменія — Грузія — 1:2, Росія — Іран — 0:1 (Халатбарі, 90; вилучення: Халатбарі, 90+1), Голландія — Австрія — 3:1, Бельгія — Фінляндія — 1:1, Македонія — Камерун — 0:1, Азербайджан — Угорщина — 0:2, Молдова — Андорра — 2:1, Білорусь — Казахстан — 1:1, Греція — Канада — 1:0, Болівія — Латвія — 1:2 (Арсе, 55 (пен.) — Верпаковскіс, 43 (пен.); Цауня, 49 (пен.)), Ізраїль — Сербія — 0:2, Туреччина — Півд. Корея — 0:0, Албанія — Словенія — 1:2, Болгарія — Естонія — 2:2.