Кубок без вогнику в очах

11.02.2011

Із чотирьох матчів, що відбулися в рамках турніру на острові Афродіти, три завершилися серіями пенальті. Думається, футбольна лотерея стала найкращою нагородою для тих уболівальників, які впродовж двох днів безрезультатно намагалися побачити у виконанні команд змістовний, продуктивний футбол. Хоч би в яку обгортку не загортали товариські матчі — «кубки», «трофеї», «меморіали» — змусити футболістів гризти землю в «товарняках» і демонструвати свої найкращі якості навряд чи можна, особливо тоді, коли потрібно грати два дні поспіль. А в нас ще й триває зимове міжсезоння.

Звісно, жоден тренер не буде знущатися над своїми підопічними заради якоїсь «бляшанки» чи навіть певних преміальних. Тому не дивно, що після перемоги над румунами, здобутої в півфіналі Кубка Кіпру в серії пенальті, наставник української збірної Юрій Калитвинцев наступного дня повторно випустив в «основі» лише двох гравців — Марко Девича й Тараса Степаненка. Тренер суперників, шведів, Ерік Хамрен узагалі вдався до стовідсоткової ротації, виставивши на фінал найсильніших футболістів, які в 1/2 фіналу проти кіпріотів не грали. Тож співвідношення сил було вочевидь на користь скандинавів.

«Якби матч зі Швецією проводився хоча б через два дні після зустрічі з румунами, склад був би іншим», — пояснив свій хід в.о. головного тренера. А так у жовтих футболках, як часто бувало минулого року, на полі з’явився напівекспериментальний склад. Його незіграність далася взнаки вже на сьомій хвилині зустрічі, коли два шведські гренадери «протиснули» український захист. Зірковий «міланіст» Златан Ібрагімович, який уперше грав із капітанською пов’язкою, після довгої передачі скинув грудьми м’яч на хід форварду «Болтона» Юхану Елмандеру, і той в один дотик із лінії штрафного майданчика увігнав снаряд у праву від Шовковського дев’ятку.

Окрім цього, шведи на щось суттєве не спромоглися, але українці якимось креативом відзначалися ще менше. «Сьогодні ми добре зіграли в обороні, а от в атаці у нас майже нічого не виходило. І якщо в першому таймі хоча б виникали якісь передумови для проведення гострої атаки, то в другому — взагалі нуль. Можна сказати, що по перерві ми просто мучилися», — критично визнав після матчу Калитвинцев.

Власне, голеві передумови для України створювали суперники. В одному з епізодів на початку гри необачна скидка м’яча Беранга Сафарі воротареві дозволила Марко Девичу заробити пенальті. Натуралізований серб легко обдурив свого кривдника — воротаря Андреаса Ісакссона, який хвилиною раніше в боротьбі влучив кулаком йому в обличчя. Точним ударом у лівий кут із «точки» Марко відкрив лік своїм голам за українську збірну. Цікаво, що в «Металісті» Девич тренується з дублерами, адже має конфлікт із керівництвом клубу з приводу умов контракту.

Мимовільний плин гри переривали лише деякі невиправдані фоли та свисток арбітра про закінчення основного часу. Знову, як і в півфіналі, — 11–метрові удари, і знову — бенефіс Олександра Шовковського. Основна серія з п’яти ударів переможця не виявила (4:4), а от у змаганні «до першого промаху», СаШо відбив постріл Бахрамі й приніс українській збірній невеличкий за розміром Кубок Кіпру. Відзначимо, що два роки тому наші хлопці вже вигравали цей трофей.

 

ТАБЛО

Товариський турнір «Кубок Кіпру»

Фінал. Україна — Швеція — 1:1 (пен. — 5:4)

Голи: Девич, 20 (пен.) — Елмандер, 7

Україна: Шовковський, Федецький, Кучер, Михалик, Романчук, Степаненко (Тимощук, 81), Ротань, Олійник (Морозюк, 73), Ярмоленко (Алієв, 63), Девич (Коноплянка, 46), Кравець

Швеція: Ісакссон, Люстіг, Гранквіст, Майсторович (Мельберг, 46), Сафарі (Стенман, 78), Свенссон (Ерікссон, 78), Чельстрем, Ларссон, Вільгельмссон, Елмандер (Байрамі, 60), Ібрагімович (Ельм, 46)

Пенальті забили: Тимощук, Алієв, Морозюк, Ротань, Коноплянка — Гранквіст, Ларссон, Ерікссон, Лустіг. Не забили: Кравець — Чельстрем, Бахрамі

Попередження: Кучер, 34; Федецький, 34; Михалик, 67 — Ісакссон, 19; Свенссон, 23; Майсторович, 34; Чельстрем, 44

Суддя: Тратту (Кіпр)

Нікосія, стадіон «Джі–Ес–Пі».

Матч за 3–тє місце. Румунія — Кіпр — 1:1 (пен. — 5:4; Торже, 55 — Константіну, 84)

* * *

Товариські матчі молодіжних збірних

Україна (U–21) — Швейцарія (U–21) — 1:1 (Путівцев, 35 — Емігера, 20)

Україна: Каніболоцький (Бойко, 46, Непогодов, 70), Бутко, Кривцов, Селін, Путівцев (Курилов, 88), Пашаєв, Чеснаков, Голодюк (Федорчук, 88), Лугачов (Гармаш, 51), Васін (Зозуля, 46), Лисенко (Білий, 70).

Україна (U–20) — Росія (U–21) — 0:3 (Смолов, 16 (пен.); Щенніков, 36; Заболотний, 50)

* * *

«Таврія» — «Лехія» (Польща) — 2:1 (Фещук, Шиндер), «Зоря» — «Ягеллонія» (Польща) — 2:1 (Полянський, Маду), «Кривбас» — «Сопот» (Сербія) — 3:2 (Іващенко — 2, Васильєв).