Ідіть ви в амбулаторію!

10.02.2011

У селищі Цибулів Монастирищенського району, що на Черкащині, вирішено реорганізувати дільничну лікарню в амбулаторію. Така новина шокувала й обурила тамтешній люд. Селяни переконані, що після такого кроку влади вони залишаться без необхідної та доступної медичної допомоги, сам на сам зі своїми хворобами.

«Історія надання медичної допомоги в нашій лікарні сягає ста років. Старожили стверджують, що вона працювала навіть у роки війни», — розповідає «Україні молодій» головний лікар Цибулівської дільничної лікарні Володимир Жила. За його словами, сьогодні очолюваний ним лікувальний заклад обслуговує не лише селище Цибулів, а й мешканців 14 навколишніх сіл, зокрема, Княжиків, Івахнів, Лукашівки, Шарнополя, Зарубинців, Владиславчика. А це приблизно 10 тисяч населення. Щороку в стаціонарі дільничної лікарні проходять курс лікування 350 пацієнтів.

«Нині дільнична лікарня переповнена пацієнтами. На десять ліжок у стаціонарі лікується вісімнадцять хворих, до двох терапевтів черги по 16 осіб. І її треба закрити?» — обурується Цибулівський селищний голова Володимир Кучеренко. Він констатує: коли на місці дільничної лікарні залишиться амбулаторія, госпіталізацію буде проводити районна лікарня в Монастирищі. Але не кожен із селян, наголошує селищний голова, зможе їздити в райцентр, до якого 15 кілометрів. Бо що таке туди доїхати, вистояти черги, дочекатися госпіталізації, коли у Цибулеві все на місці й налагоджено.

Володимир Федорович здивований тим, що на утримання дільничної лікарні тепер, виявляється, немає коштів. То куди ж вони поділися? Адже рішенням сесії районної ради, зазначає він, у бюджеті на утримання медицини району на 2011 рік було виділено на 450 тисяч гривень більше, ніж у минулому році. Про це свідчить і публікація рішення у районній газеті «Зоря». Певно, припускає, гроші «перекинули» на райлікарню.

Жителі самого Цибулевого та навколишніх сіл, стурбовані новиною про майбутню реорганізацію дільничної лікарні, скликали термінові збори громади, на яких виказали своє обурення діями влади. Правда, переконати районних можновладців не закривати лікарню все одно не вдалося. Тож зневірені люди проголосували за те, щоб утримувати дільничну лікарню власним коштом. Для цього з кожного двору щороку їм треба буде здавати по 60 гривень. «Щось будемо думати, може, й підприємців залучатимемо до цієї роботи. Але ж не громада має думати про охорону здоров’я, а держава про це повинна дбати», — підсумовує селищний голова Цибулевого.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Як повідомляє заступник голови Верховної Ради Микола Томенко, закриття закладів охорони здоров’я наразі триває по всій Україні. Віце–спікер звернувся до Прем’єр–міністра з проханням поінформувати, на якій підставі це відбувається. Томенко стверджує, що влада аргументує закриття пологових будинків, лікарень тощо відсутністю державного фінансування та зменшенням витрат на охорону здоров’я в 2011–му бюджетному році. «Водночас складається враження, що на місцях ці причини почали використовувати по–своєму, — каже віце–спікер. — Десь скорочуються або об’єднуються установи, у яких існують конфлікти місцевої влади з головними лікарями або трудовими колективами. Десь скорочення або об’єднання використовується для можливості приватизувати об’єкти в центральній частині міста».

Віце–спікер повідомив, що, за його інформацією, у цілому по Україні вже є десятки прикладів таких скорочень. Це пологовий будинок №2 у Черкасах, лікарня в селищі Анненка Луганської області, центральна районна лікарня Татарбунарського району Одеської області, Бродівська районна лікарня Львівської області тощо.

Томенко зазначив, що уряд повинен оприлюднити програму реформування інфраструктури охорони здоров’я, і на місцевому рівні без обговорення і згоди місцевої громади не може бути ліквідовано жодну установу охорони здоров’я.