«Мейєрхольд у гостях у Мейєрхольда»

10.02.2011
«Мейєрхольд у гостях у Мейєрхольда»

На фестивалі у Херсоні Василь Шемякінський (Центр ім. Мейєрхольда) зіграє моновиставу «Падіння» за Камю.

Презентація спектаклю «Десь та близько» відбудеться в рамках Міжнародного фестивалю сучасної драматургії «Лютий/Февраль». Головним режисером вистави за п’єсою Ганни Яблонської став херсонський журналіст Євген Марковський, а актори — молоді представники Херсонського центру імені Мейєрхольда. Окрім того, відразу три російські театри — московська «Практика», пермська «Сцена–молот» і глазовський «Парафраз» — так само покажуть вистави на згадку про загиблу Ганну Яблонську.

Слід відзначити, що фестиваль, неофіційна назва якого — «Мейєрхольд в гостях у Мейєрхольда», у Херсоні відбудеться вже втретє. Організатори проекту — московський та херсонський театральні центри імені Всеволода Мейєрхольда, а також херсонський центр молодіжних ініціатив «Тотем».

Цього року глядачі зможуть побачити перформенс просто неба «Зустріч Майстра». Також — відвідати лекцію «Всеволод Мейєрхольд. Херсон» і дізнатися про те, як жив та творив великий режисер у Херсоні. Однією з родзинок фестивалю стане семінар із техніки verbatim (практика театру Royal Court (Лондон, Великобританія)). Суть цього виду мистецтва полягає в тому, що «акторами» виступають звичайні люди, які висловлюють свої персональні думки на ту чи іншу тему. Після професійного монтажу та оформлення глядачі побачать готовий продукт. Так само мешканці Херсона та гості свята зможуть побачити вистави сучасних театрів з різних міст України, Росії, Литви та Азербайджану.

Як повідомили «УМ» в оргкомітеті фестивалю «Лютий/Февраль», основний тягар фінансування цього культурного заходу ляже на плечі Московського центру Мейєрхольда, який має державну дотацію від влади Росії. А ось спроби херсонців «вибити» хоча б п’ятсот гривень на виготовлення та встановлення меморіальної дошки Всеволоду Мейєрхольду ніякого розуміння з боку влади міста не отримали.

«Ми виживаємо винятково за рахунок того, що заробляємо самі, — розповів «УМ» один з організаторів фестивалю Микола Гоманюк, — якщо в Росії розуміють необхідність фінансування сучасного театрального мистецтва, то в Україні — інша ситуація...». За словами Миколи, основну частину доходів херсонських театралів складають гроші, зароблені під час гастролей, а також підтримка різних благодійних фондів.

Ідея проведення фестивалю сучасного театрального мистецтва «Лютий/Февраль» виникла у херсонського режиссера Андрія Мая, який навчався в магістратурі Школи–студії імені Немировича–Данченка при МХАТ ім. А.П. Чехова та Центрі ім. Мейєрхольда в Москві. Думка про проведення фестивалю саме в Херсоні народилася спонтанно: адже таке душевне та недороге місто в Україні дозволило московським організаторам фесту істотно розширити можливості фінансування фестивалю і навіть надати йому статус міжнародного.

Для Херсона — це прекрасний шанс доторкнутися до сучасного мистецтва і побачити театральні постановки режисерів з Москви, Литви та Франції, а для москвичів відпадала необхідність витрачати гроші на «столичні понти» і з’явилася можливість направити фінанси саме на розвиток фестивалю.