Головне — здолати «Кандагар»

10.02.2011
Головне — здолати «Кандагар»

Сльози радості новоспеченої чемпіонки світу в супергіганті Елізабет Гергль. (Фото Рейтер.)

Якщо для переважної більшості українців гірськолижний спорт у рейтингу популярності стоїть не набагато вище, ніж керлінг чи крикет, то для значної частини мешканців Західної Європи, зокрема Альпійського регіону, гірські лижі — стиль життя. Тож не дивно, що форум за участю найсильніших гірськолижників світу, який у понеділок стартував в німецькому Гарміш–Партенкірхені — це грандіозне свято спорту, або ж «фестиваль на снігу», як назвали масштабну подію організатори. На церемонію відкриття майже двотижневого спортивного марафону завітали 11 тисяч глядачів. Захоплююче лазерне шоу, жива класична музика, майже 300 учасників святкової вистави, на якій була присутня й канцлер ФРН Ангела Меркель, і президент Міжнародної федерації лижного спорту Франко Каспер, — приємний початок перед серйозними випробуваннями. Фінальний акорд у святкуванні поставили австрійські лижники Елізабет Гергль та Крістіан Гейслер, які заспівали офіційну пісню першості «Між небом і землею».

Уже наступного дня виконавиця гімну вдруге демонструвала свої вокальні дані, святкуючи перемогу у супергіганті. Разом з австрійкою співали володарка «срібла» Джулія Манкузо зі США та німкеня Марія Ріш, яка здобула «бронзу».

Гергль, яка за кілька тижнів святкуватиме 30–річчя, стала чемпіонкою світу вперше. До слова, володарка «золота»–2009 року в цій дисципліні, американка Ліндсі Вонн, цього разу фінішувала лише сьомою.

На «фестивалі» є й п’ятеро наших співвітчизників. Єдина представниця жіночої статі — Богдана Мацьоцька — перший змагальний день завершила на останній, 38–й, сходинці протоколу. Загалом на старт супергіганту виходили 49 лижниць, і 11 із них не впоралися зі складними віражами траси «Кандагар».

До головного старту сезону Мацьоцька готувалася в Австрії, а безпосередньо перед поїздкою в Гарміш–Партенкірхен випробовувала свої сили на Універсіаді в Туреччині разом із Ростиславом Фещуком. Як розповіли «УМ» у Федерації лижного спорту України, від лідерки збірної очікують, що в одній із решти дисциплін (суперкомбінації, слаломі та гігантському слаломі), вона зможе пробитися до тридцятки найкращих.

Відучора на Альпійських схилах почали змагатися чоловіки. «Синьо–жовті» представлені квартетом у складі Фещука, Ігоря Вахненка, Василя Телечука та Сергія Довгого. В усіх видах, окрім швидкісного спуску (через відсутність ліцензій українці в цьо­му виді змагань взагалі не будуть стартувати) змагатиметься лише Ростислав Фещук. Учора в супергіганті Ростик показав 40–й час.