Токсини геть!

09.02.2011

Завдяки технічному прогресу науковці та медики можуть користуватися найдосконалішим обладнанням для діагностики та лікування різних видів пухлин. Утім проблема раку досить важко вирішується, тому що науковцям досі не вдається встановити першопричину цього захворювання. На сьогодні існують десятки теорій, але однозначно й безапеляційно сказати, що працює та чи інша, неможливо. Про це під час «круглого столу» журналістам розповів директор Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р.Є. Кавецького НАН України, академік Василь Чехун.

І закордонні, й українські дослідники намагаються виявити причини перетворення нормальної клітини на злоякісну. Коли механізм буде абсолютно зрозумілим, можна буде казати про перемогу над хворобою. І певні напрацювання вже є. «Сьогодні вже є технології, є надії на те, що рак — ця страшна проблема, яка була чумою не одного століття, — у XXI нарешті може бути подолана», — зазначив академік Чехун.

За словами спеціаліста, на розвиток раку впливає багато чинників. Згідно з науковими даними, за останнє століття в організмі людини з’явилося близько 500 нових сполук, не передбачених природою. «Звичайно, всі ці сполуки не є індиферентними для організму», — зазначив пан Чехун. І додав, що цей момен не можна оминати увагою, коли йдеться про профілактику онкологічних захворювань. Тому в інституті ведуться важливі дослідження у напрямі детоксикації — зниження токсичних ефектів усіх агентів, з якими сьогодні стикається людина. Цілком можливо, що в найближчі роки детоксикація стане ефективним способом профілактики раку. До слова, в Інституті імені Кавецького розробляють технології, спрямовані на зниження техногенного навантаження (того, що стимулює розвиток злоякісного процесу) на організм людини.

 

ФАКТ

Майже 40% онкопатологій можна запобігти, якщо правильно організувати і проводити профілактику раку, а третину онкохворих можна вилікувати.