Опозиція, але не до влади

09.02.2011

Перший секретар ЦК Компартії Петро Симоненко одноосібно перейшов в опозицію. Одноосібно — тому що публічно назвав свою партію опозиційною, хоча при цьому КПУ продовжує перебувати в коаліції й жодних демаршів не влаштовувала.

«Ми єдина на сьогодні політична структура в суспільстві, котра виступає проти як опозиція цього політичного курсу й політичної системи», — заявив Петро Симоненко в інтерв’ю «5–му каналу». Лідер комуністів зауважив, що його партія вирішила погодитись на часткову участь у владі, бо це, мовляв, спосіб хоча б щось змінити. Водночас повної відповідальності Компартія нести не хоче... «На тих ділянках, де ми можемо очолити або брати учать і можемо допомогти нашим людям, — усе для того зробимо, це і є ідеологія і мотивація участі у так званих структурах влади», — зазначив Симоненко.

Петро Миколайович обіцяв, що комуністи не голосуватимуть за жодну з тих реформ, які зараз готує уряд, — пенсійну та земельну реформи, а також висловляться проти Трудового та Житлових кодексів. «Фракція КПУ виступає категорично проти й не голосуватиме за них (ці проекти)», — заявив Симоненко. Він повідомив, що найближчим часом Компартія проведе масові акції проти пенсійної реформи, Трудового та Житлового кодексів.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що останні заяви голови Компартії — лише гра. «Симоненко розуміє, що в країні склалася непроста ситуація: ціни зростають, росте соціальне невдоволення. Він побоюється, що така ситуація може призвести до втрати рейтингу, тому хоче зберегти обличчя в нинішній соціально–економічній ситуації. Він намагається грати в напівопозицію, якої насправді нема», — зазначив Фесенко в коментарі «УМ».

Якби комуністи дійсно хотіли перейти у справжню опозицію, вони мусили б вийти із більшості, вважає політолог. «Треба робити політичну заяву: сказати про те, що партія виходить із більшості, відмовляється підтримувати уряд, відкликає своїх представників з органів влади. Але нічого подібного не відбувається», — зауважив Фесенко.

 

КОМПРОМАТ

Колишній лідер кримських комуністів Леонід Грач заявив, що Петро Симоненко отримує «відкати» за участь у парламентській більшості. «Петро Миколайович із «відкатів» за участь, в тому числі, в коаліції, більшості, і в президентській кампанії, — величезні доходи має», — зазначив Грач у інтерв’ю сайту «Обком».

Нагадаємо, нещодавно Грача та низку його соратників виключили з партії за спробу провести нелегітимну партійну конференцію в Криму. Ображений на Компартію, Грач заявив, що там панує атмосфера мовчанки. «Ви спробуйте там відкрити рот, коли вони всі заангажовані, не знають, куди сина посадити — чи то під міністра МВС, чи то під міністра економіки... І на постійному зв’язку з [бізнесменом] Григоришиним», — зауважив Грач.