Курортне сонце засвітило Львову

09.02.2011
Курортне сонце засвітило Львову

На фінал проти «Карпат» у складі «Шахтаря» з перших хвилин вийшло незвично мало легіонерів — четверо, і всі — бразильці. (Фото з сайту ФК «Шахтар».)

Якби у фіналі «Копа дель Соль» одна українська команда грала з будьяким іншим закордонним клубом, цікавість до матчу з боку наших уболівальників була б значно меншою. Але протистояння між «Карпатами» та «Шахтарем» є помітною подією в українському футболі. А тут галичани і «гірники» зустрічаються у фіналі досить цікавого, хоч і товариського, турніру на тлі подієвої «посухи» зимового міжсезоння.

Фінал відбувався на розкішному іспанському курорті Ла Манга, що розташований на 20кілометровій косі, яка відділяє цілющу затоку Мар Меноре від Середземного моря. Напередодні вирішального поєдинку, призначеного на вечір понеділка, обидва фіналісти мали проблеми зі складом: у донеччан 13 виконавців вирушили до таборів своїх національних збірних, чотирьох основних не дорахувалися львів’яни, з обох боків були травмовані. Дійшло до того, що запасним воротарем Мірча Луческу заявив 38річного Дмитра Шуткова, який два роки тому завершив кар’єру й тепер працює тренером у системі «Шахтаря».

Аби якось обійти кадрову проблему, обидва клуби запропонували організаторам провести фінал у неділю. Однак отримали відмову: мовляв, уже давно все вирішено з телетрансляціями, тож грайте за попереднім розкладом.

Чемпіони України почали активно: уже на п’ятій хвилині Віталій Віценець пробивав по воротах Віталія Руденка з району 11метрової позначки, але влучив у ліву стійку. Усередині першого тайму красивий обвідний удар Дугласа Кости з­за меж штрафного майданчика випробував на міцність ту саму штангу. «Карпати» швидко огризнулися: іспанець Лукас, що був на полі єдиним новачком із числа тих, хто з’явився у складі галичан у міжсезоння, виконав стандарт із лівого флангу, й Тарас Петрівський головою пробив у перекладину воріт Рустама Худжамова.

Попри цей випад львів’ян, перевага «Шахтаря» була беззаперечною, і гол у ворота Віталія Руденка здавався неминучим. Та в другому таймі несподівано забили «зеленобілі»: Ігор Худоб’як пробивав практично з тієї ж точки, що й Коста в першій половині гри, але, на відміну від бразильця, послав м’яч у ціль у притирку зі штангою.

Цікаво відреагував на це Мірча Луческу: румунський тренер, маючи дозвіл, знову випустив на поле Віценця, якого замінив після першого тайму. Пізніше — як у хокеї чи футзалі — вдруге увійшов у гру Олексій Гай. Справді, «Шахтар» цього дня мав лише 11 польових гравців. «Коли є заміна, ти не боїшся грати. А тут треба було думати, аби не травмуватись», — пояснив після гри Василь Кобін, колишній львів’янин, а нині оборонець «Шахтаря». За таких умов «Карпати» довели гру до перемоги, яку відсвяткували разом із групою українських фанів, присутніх на трибунах. Окрім Кубка Сонця, «білозелені» отримали за перемогу 600 тисяч шведських крон (це 732 тисячі гривень у перерахунку).

 

ТАБЛО

Турнір «Копа дель Соль» (Іспанія). Фінал

«Карпати» — «Шахтар» — 1:0

Гол: Худоб’як, 59

«Карпати»: Руденко, Мілошевич, Ощипко, Петрівський, Кожанов (Тістик, 90+2), Худоб’як, Мартинюк, Ткачук, Тіаго (Кополовець, 72), Тубич, Лукас (Габовда, 90)

«Шахтар»: Худжамов, Кобін (Гай, 83), Іщенко, Чижов, Шевчук, Гай (Віценець, 63), Віценець (Бруно, 46), Коста, Тейшейра, Вілліан, Адріано

Спорткомплекс Ла Манги. 250 глядачів

Шлях до фіналу: «Карпати» перемагали «Мольде» (Норвегія) — 1:1 (пен. — 4:3), «Гетеборг» (Швеція) — 1:0, «Олесунн» (Данія) — 1:1 (пен. — 7:6); «Шахтар» перемагав «Вікторію» (Чехія) — 2:1, «Норшелланд» (Данія) — 3:1, «Русенборг» (Норвегія) — 4:1.

Загалом у турнірі брали участь 16 клубів. Московський «Спартак» у чвертьфіналі поступився «Русенборгу» — 0:4.

* * *

Контрольні поєдинки. «Оболонь» — «Бунедкор» (Узбекистан) — 3:3 (О. Мандзюк, Толстяк, Бондаренко).