Посібник з декодування текстів

Посібник з декодування текстів

Коли нещодавно присуджували річні премії «ЛітАкценту», організатори відмовилися визначати «Золоту бульку» — книжку-«невдаху». В кулуарах називали кількох претендентів: зокрема, нову книжку поезій Павла Вольвача та нову книжку есеїстики Миколи Жулинського. Скасування антипремії дозволило «літакцентівцям» зберегти обличчя й уникнути підозр у неадекватності. Авжеж: збірка Вольвача потрапила до Короткого списку Шевченківської премії, а збірка Жулинського стала лавреатом рейтинґу «Книжка року».

Вибачення за «Сестер Річинських»

Вибачення за «Сестер Річинських»

Треба ж такому статися: через півстоліття після появи на світ роману «Сестри Річинські» несподівано відкрилося кілька невідомих сторінок із життя його авторки — Ірини Вільде. Сталося це після того, як «УМ» подарувала цей солідно перевиданий твір відомій франківчанці Уляні Скальській до її ювілею. Внучата племінниця Богдана Лепкого, пані Уляна (дівоче прізвище — Головацька, з тих Головацьких, що й один із засновників «Руської трійці») походить із давнього священицького роду. Як і п’ятеро доньок отця Річинського, вона була галицькою попадянкою.

«Мрійник з очима дитини і розумом філософа»

«Мрійник з очима дитини і розумом філософа»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

«Тичину важко вкласти в рамки одного якогось напряму чи навіть школи. Він із тих, що самі творять школи... Поет, мабуть, світового масштабу, Тичина формою глибоко національний, бо зумів у своїй творчості використати все багате попередніх поколінь надбання. Він наче випив увесь чар народної мови і вміє орудувати нею з великим смаком і майстерністю... Дивний мрійник з очима дитини і розумом філософа». Ці слова літературознавця Сергія Єфремова могли б стати прологом до літературно–мистецького свята «Біжать світи музичною рікою», що відбувся у Національному музеї літератури України з нагоди 120–річчя поета.

Ювілей на

Ювілей на

Ювілейний тур арт–гурту «Хор Турецького» розпочався минулого вересня. За рік цей унікальний колектив планує об’їхати півсвіту і навідати своїх прихильників у Росії, країнах СНД, Європі, Америці та Близькому Сході, частину лютого ювіляри присвятили українським шанувальникам. Учора з концертом «20 років. 10 голосів» вони побували у Дніпропетровську, сьогодні співаків вітатиме Донецьк, завтра — Харків, а 10—11 лютого «Хор Турецького» виступить на сцені НП «Україна».

Підводна Одіссея капітана Камерона

Підводна Одіссея капітана Камерона

До роботи над фільмом продюсер «Санктуму» Джеймс Камерон залучив свого послідовника Алістера Грігсона, поступившись йому місцем режисера. Головні ролі у картині, яка «вихлюпнулася» на екрани минулого тижня, зіграли Річард Роксбург («Ван Хельсінг»), Різ Уейкфілд, Еліс Паркінсон («Люди Ікс: Початок. Росомаха»), Деніел Уіллі, Крістофер Бейкер («Інтуїція»). Автори сценарію — Джон Гарвін та Ендрю Уайт, з останнім Камерон здійснював не одну океанічну експедицію, тому пристав на пропозицію зняти повнометражну стрічку про власний досвід дослідження печер, який одного разу ледь не став трагічним. «Цей проект концентрується на героях і їхніх переживаннях, — так анонсував свою стрічку Джеймс Камерон. — Я раніше не знімав подібних сюжетів і поставив собі за мету зняти надзвичайно реалістичний трилер про те, що відбувається з людьми в екстремальних ситуаціях».

Всі статті рубрики