Побороти «малою кров’ю»

03.02.2011

Севастополь із Запоріжжжям б’ють сумні «рекорди»

Завтра планета вкотре відзначає Всесвітній день боротьби з раком — захворюванням, яке набуває масштабів пандемії і невпинно збільшує кількість хворих, незважаючи на старання вчених, лікарів i фармацевтів. Проблема для України серйозна — щодня в нас фіксують 442 нові випадки раку або 18 — щогодини. Ризик захворіти на рак упродовж життя має кожен третiй–четвертий чоловік та кожна п’ята–шоста жінка. Щодня від раку помирають 239 українців, або 10 — щогодини. Утім лікарі обнадіюють: діагноз рак на сьогодні — це аж ніяк не вирок. Якщо вчасно встановити діагноз, то вилікувати пацієнта можна «малою кров’ю» і без важких наслідків. Як наголосив головний онколог МОЗ України, професор Ігор Щепотін, запорука успіху полягає у профілактичних заходах та у виявленні хвороби на ранніх стадіях.

Онкологи зазначають, що нашу країну можна поділити на три території за рівнем захворюваності на рак. Найвищий рівень захворюваності фіксують на сході та півдні, переважно у промислово розвинених регіонах. Швидше за все, за велику кількість пацієнтів онкодиспансерів «відповідальна» екологія. Центральні регіони — Черкаська, Житомирська, Полтавська, Чернігівська області — мають середні рівні захворюваності. А на заході України відсоток хворих на рак залишається найменшим.

За останніми даними, найвищі показники захворюваності на рак порiвняно із загальноукраїнським (331,5 випадка на 100 тисяч населення) спостерігались у Кіровоградській, Миколаївській та Запорізькій областях і в Севастополі (374,7—475,8 випадка на 100 тисяч населення). Як повідомив головний онколог МОЗ України Ігор Щепотін, серед міського населення рівень захворюваності на рак на 15% вищий, ніж серед українців, які мешкають у селах.

Пояснити таку розбіжність по країні важко, але медики мають деякі припущення. У тих місцевостях, де працюють великі заводи, існують серйозні проблеми з екологією, люди частіше хворітимуть на рак. Там, де повітря не отруєне викидами, а вода в крані максимально наближена до безпечної для здоров’я, онкологічно хворих буде менше. У селі, де на городі росте своя картопля без нітратів і кукурудза без ГМО, де звичайна їжа — це борщ і каша з салатом, квашені овочі й натуральне сало, люди хворіють менше. А в містах, де нормальної городини не знайдеш навіть на базарі, люди дуже часто готують страви з напівфабрикатів, порошкового молока, консервів тощо, ризик «виростити» в організмі пухлину відчутно більший. У регіонах, де безладне статеве життя вважається нормою, де молодь пишається частою зміною сексуальних партнерів, рак шийки матки в жінок б’є всі рекорди. А в тих місцевостях, де громада засуджує перелюб, де не займаються сексом наліво і направо, бо це розпуста, випадків раку шийки матки значно менше.

35% раку спричинено поганим харчуванням

Як розповів «УМ» професор Ігор Щепотін, загалом українці схильні вважати, що екологія найбільше впливає на появу ракових пухлин. Але це не так. «30% усіх злоякісних новоутворень зумовлені курінням, 35% — неправильним харчуванням (висококалорійна дієта, що веде до ожиріння, канцерогени в продуктах, мала кількість клітковини в їжі), 20% — впливом забрудненого довкілля, 5% — вживанням алкоголю, решта припадає на вплив інфекційних агентів, низьку фізичну активність тощо, — пояснює пан Щепотін. — За рахунок профілактики ми можемо знизити рівень захворюваності на рак на 30 відсотків, і це не гіпотетичне припущення. Наприклад, у США в середині XX сторіччя рак шлунка посідав друге місце у структурі захворюваності й смертності. Однак за рахунок зміни характеру харчування наприкінці минулого столiття рак шлунка в Америці став рідкістю».

За словами Ігоря Щепотіна, «до лікаря–онколога слід звертатися та проходити профілактичний огляд тоді, коли ви почуваєтеся добре. Бо коли ми виявляємо хворобу на 1—2 стадіях, то майже в 100% випадків гарантуємо одужання».

 

ДО РЕЧІ

«Сьогодні зберігається позитивна динаміка у зниженні смертності від раку в Україні, яка намітилася впродовж минулого року. Темпи зниження смертності щорічно становлять 1,5%», — зазначив головний онколог МОЗ України.

 

ПРОГНОЗ

Професор Микола Поліщук, який був міністром охорони здоров’я в лютому—травні 2005 року, упевнений: якщо українські жінки не відмовляться від куріння, то потраплятимуть до сумної статистики дедалі частіше. «Через 3—5 років, якщо жінки в нас так куритимуть, рак молочної залози буде вже на другому місці, а на першому опиниться рак легенів», — переконаний фахівець.

 

ФАКТ

Онкологічна галузь сьогодні працює не так, як хотілося б — через брак фінансування. Забезпеченість ліжками становить 2,7 на 10 тисяч населення (при нормативі 3,5) та 82,2 на тисячу хворих (при нормативі 123,3), тобто дефіцит ліжок для лікування онкологічних хворих досягає 25%. Найнижчий рівень забезпеченості ліжками для лікування онкологічних хворих спостерігається в Житомирській та Київській областях — удвiчi менше від нормативу, притому що територія цих регіонів найбільше постраждала від наслідків Чорнобильської аварії, а темпи приросту захворюваності на рак перевищують середньоукраїнські.

Рівень забезпечення засобами для лікування онкологічних хвороб у більшості регіонів не перевищує 30% від потреби, тому фінансовий тягар на придбання необхідних ліків лягає на плечі хворого та його родини.