Долю голосування визначили «картярі»

03.02.2011
Долю голосування визначили «картярі»

У Верховній Раді — час нових конституцій. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Новина про перенесення парламентських виборів на осінь 2012 року застала Володимира Ар’єва за океаном. Народний депутат із фракції «НУНС» перебував там у відрядженні з низкою колег. Природно, Ар’єв не міг проголосувати за внесення змін до Конституції. Тому для того, щоб довести свою непричетність до вівторкових, Ар’єв сфотографувався із власною карткою на тлі аеропорту.

«Я в США, із карткою для голосування. А вона «проголосувала» за зміни до Конституції. Буду ініціювати внутрішнє розслідування у ВР. Такої наглої фальсифікації ще не було!» — написав Ар’єв на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Народний депутат вважає голосування сфальсифікованим. Відповідаючи на запитання, чи могла існувати «запасна» картка, Ар’єв відповів: «Двох карток бути не може. Якщо одна втрачається, вона блокується. Активована може бути тільки одна картка. І вона якраз зі мною». На думку депутата, його голос або «вписали», або ж «незаконно активували дублікат картки, який завжди є в технічному відділі для кожного депутата».

За підрахунками фракції БЮТ, під час голосування спрацювали картки тих депутатів, яких не було в залі. «Ми оголосили всіх відсутніх, але, на жаль, голосування проходило в порушенні навіть не регламенту, а Конституції України», — обурюється народний депутат Сергій Соболєв. У принципі, голосування «за того хлопця» — не новинка для українського парламентаризму. Але цього разу йдеться про принципове питання — про зміни до Конституції. Навіть у часи Кучми депутатів збирали з усіх–усюд — із–закордону, з лікарень — аби забезпечити особисте голосування. А тут...

У числі депутатів, які голосували дистанційно, виявився й мер Кременчука Олег Бабаєв. «Він не виїжджав до Києва. Він на роботі», — розповіли агенції УНІАН у мерії міста. Проте картка депутата спрацювала. Але як?!

Мало того що його картка проголосувала «заочно», то він іще й сумісник. Пояснюючи свою позицію, Бабаєв заявив: «Мені не потрібен статус народного депутата України. Але я розумію, що цього року країні зашкодить проведення виборів. Тому я вважаю за необхідне використовувати свої повноваження народного депутата і свій голос на користь важливих рішень, які я вважаю за потрібне приймати».

У Партії регіонів не вірять, що скарга опозиції на голосування в парламенті матиме успіх. «Щодо перспективи такого судового позову я можу сказати: вірогідність дуже мала, що рішення буде скасовано», — заявив «регіонал» Юрій Мірошниченко в ефірі «5–го каналу». Народний депутат пояснив свій сумнів тим, що «норма Конституції, яка передбачає персональне голосування, порушується фактично протягом усього існування нашої Конституції в парламенті».