Невдала проба

03.02.2011
Невдала проба

З 2006 року на санній трасі в Чезані, де змагалися олімпійці, до сьогодні майже нічого не змінилося. (Фото Рейтер.)

Напевно, чемпіонат світу з санного спорту, — один із найбільш швидкоплинних турнірів. На визначення переможців вистачає трохи менше двох хвилин, упродовж яких спортсмени роблять два спуски у льодяному жолобі. Однак для вітчизняних саночників, які минулого уїк–енду в італійській Чезані брали участь у планетарному форумі, турнір вийшов удвічі коротшим — усі троє нашi повпреди виконали лише один, так званий, кваліфікаційний спуск. Щоб дістатися другої частини змагань, їм забракло швидкості.

Проте дивуватися таким, більш ніж скромним, результатам українців, мабуть, не варто, адже до Італії «синьо–жовті» їздили у зовсiм новому складі — без багаторічних лідерів жіночої збірної та двійки, а з двома одиночними чоловічими екіпажами. Нагадаємо, що на заслужений відпочинок пішли Лілія Лудан й Наталя Якушенко. А дует Андрій Кісь/Юрій Гайдук припинив існування — Гайдук завершив кар’єру, а Кісь разом з Андрієм Мандзієм на ЧС представляв Україну в одиночних санях.

Тож з огляду на кардинальні кадрові ротації можна казати, що чемпіонат світу–2011 для української збірної став першою пробою, яка, судячи з усього, вийшла не надто вдалою. «На чемпіонаті світу в такому складі ми змагалися вперше, тому, для початку, планували обкатати наших збірників. Водночас розраховували, що вони зможуть подолати кваліфікацію», — каже президент федерації санного спорту Олександр Пустовойт. Напевно, найбільше розчарував наставників результат Марини Галайджян. Львів’янка, яка, як сподівалися у федерації, мала б повести за собою решту команди, показавши в першій спробі 22–й час, залишилася поза прохідною двадцяткою. «Думаю, що Марина виявилася не готовою, в першу чергу, психологічно до відповідальних стартів. Раніше вона постійно була за спинами титулованих Лудан і Якушенко, а зараз, вийшовши з тіні, напевно, розгубилася», — розмірковує пан Пустовойт про причини низьких результатів Галайджян. А чемпіонкою світу в жіночому турнірi вже втретє в кар’єрі стала німкеня Тетяна Хюфнер.

У чоловіків найкращий час за сумою двох заїздів продемонстрував господар траси — італієць Армін Цоггелер, який разом iз «золотом» здобув титул шестиразового чемпіона світу. Водночас два українські Андрії, Мандзій та Кісь, показавши в першій спробі 27–й та 31–й час відповідно, достроково вибули з медальної гонки (після першої спроби у чоловіків змагання продовжили 25 спортсменів).

Зрештою, до наступного чемпіонату світу, де розігруватимуть олімпійські ліцензії, часу вдосталь і, за словами президента федерації, українські саночники обов’язково отримають перепустки на Олімпіаду. «А сьогоднішні турніри — це перехідний період, адаптація. Новим лідерам збірної наразі не вистачає кілометражу, тож будемо забезпечувати їм змагальний досвід», — підбив підсумок змагань Олександр Пустовойт.

 

ЗОНА БЕЗПЕКИ

На жаль, не обійшлося в Чезані без аварії, щоправда, її наслідки виявилися не такими трагічними, як у Ванкувері, коли на смерть розбився грузинський гонщик. Дякувати Богу, француженка Морген Боннфуа заплатила за свою помилку на трасі значно меншу ціну, ніж Нодар Кумаріташвілі — внаслiдок аварії вона потрапила в лікарню з переломом стегна. До речі, Міжнародна федерація санного спорту перед стартом чемпіонату просила його організаторів збільшити висоту стін кількох поворотiв, аби не повторилася трагедія, що сталася на Олімпіаді у Ванкувері.