Чотири роки під знаком Шевченка

01.02.2011
Чотири роки під знаком Шевченка

Сергій Проскурня та Богдан Стельмах на презентації проекту. (з сайту pro–vincia.com.)

Сергій Проскурня, автор славетного колись фестивалю «Мистецьке березілля», екс–директор Одеської опери і просто цікавий театральний режисер починає працювати у Черкасах над втіленням драматичної поеми–тетралогії відомого українського поета Богдана Стельмаха «Тарас». Цикл вистав обіцяє стати ледь не головною подією в рамках відзначення 150–річчя з дня смерті Тараса Шевченка і підготовки до святкування 200–річчя від дня народження.

За задумом режисера, кожного року, що передують ювілейному 2014 року, на сцені Черкаського драматичного театру імені Шевченка буде відтворено біографію Тараса Григоровича. Прем’єру першої частини епосу «Тарас: слава», в якій розповідатиметься про останній період життя Кобзаря, представлять на суд глядачів уже 10 березня цього року. За словами Сергія Проскурні, щороку на сцену «виходитиме» одна вистава, починаючи з останньої, «рухаючись від смерті до народження». Роль Тараса Шевченка в усіх частинах тетралогії гратимуть різні актори. У постановці «Тарас: слава» роль пророка виконає спеціально запрошений для цього актор, драматург, режисер Олександр Денисенко, який є головним режисером «Радіо «Культура» і автором п’єси про Шевченка «Сердечний рай, або Оксана».

Автор тетралогії «Тарас» Богдан Стельмах, знаний як автор текстів до пісень Володимира Івасюка, Богдана Янівського, Ігоря Білозіра, розповів, що загалом у постановках гратиме багато акторів, адже там більше сотні дійових осіб. У постановці буде задіяно не лише всю трупу Черкаського драмтеатру, а й запрошуватимуть майстрів сцени з інших регіонів України. Стельмах зізнався, що, коли читав акторам Черкаського драмтеатру свій твір, вони слухали його «зацікавлено й розчулено».

Художником–постановником тетралогії називають Сергія Ридванецького, костюмами займатиметься художник Наталія Ридванецька. На використання у виставі своєї музики дав згоду відомий український композитор Валентин Сильвестров.

Сергій Проскурня розповів, що в усіх постановках тетралогії будуть присутні чотири незвичайні персонажі — Добра слава, Погана слава, Доля та Козак Запорожець, котрі допоможуть глядачу глибше пізнати постать Шевченка.

Театральний епос триватиме шість годин. Проскурня каже, що у 2014 році, коли вся тетралогія буде готова, її гратимуть в один день і це стане справжнім фестивалем у Черкасах.

«Майбутнє старовинних міст України — у підтримці та актуалізації історичної пам’яті. Це велика праця — відповідальність перед предками заради нащадків. Сьогодні цю працю необхідно проводити методами сучасного менеджменту, зокрема й менеджменту культури. А значить — створювати культурні бренди», — наголошує Сергій Проскурня. За його словами, світова громадськість знає, що Прага є містом Франца Кафки, Аугсбург — містом Бертольта Брехта, Зальцбург — містом Моцарта, а брендом для Черкас є постать Тараса Григоровича Шевченка.

Вартість театрального проекту не озвучили. На прес–конференції було сказано, що реалізація тетралогії «Тарас» відбувається за підтримки черкаського міського голови Сергія Одарича. Водночас автори цієї задумки не виключають державної фінансової підтримки, розраховуючи, що проект буде занесено до плану Шевченківських ювілейних заходів 2014 року.

«Ця театральна постановка є шансом для Черкащини нагадати про себе, цей проект має залучити до нас тисячі людей — шанувальників творчості Шевченка або тих, хто хоче відкрити його для себе», — підкреслив міський голова Черкас Сергій Одарич.