Перші турецькі заліки

01.02.2011
Перші турецькі заліки

Катерина Григоренко в Ерзурумі здобула вже дві медалі для збірної України. (з архіву «УМ».)

Сім нагород здобула наша студентська команда на Універсіаді 2009 року, яку приймав китайський Харбін. Майже за два тижні змагань наші вибороли одну золоту, дві срібні та чотири бронзові нагороди. На нинішніх Іграх, які організовує турецький Ерзурум, перший трофей у скарбничці «синьо–жовтих» з’явився на другий день змагань, а станом на вечір понеділка в нас уже було дві медалі.

Для 25–річної уродженки Хмельницької області Катерини Григоренко ця Універсіада є вже третьою в кар’єрі, але вперше вона повернеться додому з нагородами. Напередодні виїзду до Туреччини вона пропустила харківський етап Східноєвропейського кубка з лижних перегонів, адже готувалася до студентських Ігор, хоча на початку січня відбігала всі етапи на виснажливій «Тур де скі».

Минулої п’ятниці Григоренко вперше опинилася на п’єдесталі пошани такого турніру, фінішувавши другою в індивідуальній гонці класичним стилем на п’ять кілометрів. Учора ж вона поповнила свою колекцію нагород, ставши третьою в гонці переслідування на 10 км. Знову попереду нашої землячки була росіянка Алія Іксанова, але учора ця спортсменка виборола лише срібло, програвши «золото» словачці Алені Прохазковій.

У п’ятницю медальний реєстр наших лижників міг поповнитись не лише завдяки зусиллям Григоренко, а й потугами Івана Білосюка. 27–річний закарпатець у 10–кілометровій гонці класичним стилем отримав «дерев’яну» медаль, прийшовши до фінішу четвертим. У цій самiй гонці до першої десятки потрапили ще двоє наших спортсменів: Мирослав Білосюк став сьомим, Віталій Штунь — дев’ятим, а Олексій Швидкий фінішував на 11 позиції. У суботній індивідуальній гонці наші успіхи були менші: до першої десятки пройшов лише Іван Білосюк, що був сьомим.

Якщо лижники поки тішать своїми досягненнями, то їхні стріляючі колеги розчаровують. Напередодні старту наших біатлоністів в Ерзурумі стало відомо, що своїй команді не допоможе Олена Підгрушна. Одна з лідерів нашої збірної та ймовірна претендентка на медалі сильно застудилася, і повернулася до України. Тепер же найбільші сподівання покладаються на Вікторію Семеренко.

Утім суботню індивідуальну гонку Віта пропустила. Без лідера найвищий результат серед п’яти українок того дня показала Світлана Крикончук — сьоме місце з одним промахом на чотирьох рубежах. 22–річна чернігівчанка Ірина Пипкун стала десятою з двома промахами.

Ближче до нагород були чоловіки, які до першої десятки на фініші делегували трьох спортсменів. Сергій Семенов, у якого за плечима вже не один етап Кубка світу, показав одну з найкращих швидкостей того дня, але припустився чотирьох промахів, й обійшовся п’ятим місцем. Досвідченіший Олег Бережний став сьомим, одразу за ним фінішував Артем Прима. Свої змагання біатлоністи продовжать уже сьогодні, і у спринтерських гонках ми всерйоз можемо розраховувати на перемоги наших. Нагадаємо, що в Харбіні значну частину нагород до скарбнички «синьо–жовтих» принесли саме біатлоністи.

Серед інших цікавих результатів також згадаємо виступ уродженця Тернопільської області Володимира Трачука в лижному двоборстві. За підсумками масового старту він став сьомим.

Із двома нагородами наша країна поки йде у другому десятку неофіційного загальнокомандного заліку. А лідирують росіяни, в яких уже 12 медалей, половина з яких — золоті.