У гонитві за сонцем

01.02.2011
У гонитві за сонцем

У грі проти «Вікторії» Дуглас Коста відзначився дублем. (з сайту ФК «Шахтар».)

Мабуть, дуже вже донецькому «Шахтареві» кортить стати переможцем на турнірі «Копа де Сол» (Кубок сонця), який уже другу зиму поспіль проходить на півдні Іспанії. У курортній Марбельї минулого року вісім команд з України, Росії, Швеції, Данії та Норвегії змагалися за приз розміром у 600 тисяч шведських крон, який мав забрати тріумфатор. Однак тоді фінальний матч, в якому мали зустрітися наш «Шахтар» та московський ЦСКА, так і не відбувся через негоду. Отже нині донеччани знову завітали до теплої Іспанії, аби таки здобути цей трофей і кругленьку суму призових.

Цьогоріч коло учасників збільшилось удвічі, і тепер сюди додалися команди з Чехії, Польщі, Румунії. Збільшилось і наше представництво: окрім «Шахтаря», тут також виступають і львівські «Карпати».

У 1/8 фіналу наші клуби виглядали не надто переконливо. Галичанам довелося протистояти норвезькому «Мельде» — 11–й команді останньої першості цієї країни, яку зараз очолює легендарний гравець «Манчестер юнайтед» Оле–Гуннар Солск’яер. Після результативної нічиї в основний час, перемогу в цьому матчі львів’янам приніс македонський воротар україн­ців Мартін Богатінов: у серії пенальті новачок «Карпат» парирував третій удар норвежців. У чвертьфіналі «зелено–білим» протистоятиме ще один представник Скандинавії — шведський «Гетеборг», який напередодні здолав норвезький «Тромсе».

Здавалося, значно менше проблем має бути в «Шахтаря», якому довелося змагатися проти пльзенської «Вікторії» — п’ятої команди попереднього чемпіонату Чехії. Однак «гірники», яким контрольні матчі в нинішнє міжсезоння даються якось важко, увесь другий тайм програвали, і здолали посереднього суперника лише під кінець матчу завдяки індивідуальній майстерності Дугласа Кости. «Треба було забивати першими, тоді і гра була б іншою», — розмірковував над результатом після фінального свистка Генріх Мхітарян, який проти «Вікторії» діяв на незвичній для себе позиції опорного півзахисника. У чвертьфіналі його команда матиме не набагато складнішого опонента — данський «Норселанн».

ТАБЛО

Міжнародний турнір «Копа де Сол» (Іспанія). 1/8 фіналу. «Карпати» (Україна) — «Мельде» (Норвегія) — 1:1 (Кожанов, 24 (пен.) — Анган, 31; по пен. — 4:3), «Шахтар» (Україна) — «Вікторія» (Чехія) — 2:1 (Коста, 81, 90 — Коларж, 50).

* * *

Товариські поєдинки. «Динамо» — «Нижній Новгород» — 1:1, «Металіст» — «Зеніт» (Росія) — 1:1, «Оболонь» — «Динамо» (Б, Румунія) — 0:2, «Іллічівець» — «Інтер» (Хорватія) — 0:0, «Таврія» — «Урал» (Росія) — 0:2, «Таврія» — «Кеннам» (Південна Корея) — 2:0, «Волинь» — «Азал» (Азербайджан) — 1:2, «Волинь» — «Динамо» (ТБ, Грузія) — 1:2, «Севастополь» — «Динамо» (Грузія) — 2:0, «Шахтар» — «Спортул» (Румунія) — 2:1.

А ТИМ ЧАСОМ...

Бразильський нападник київського «Динамо» Андре другу половину поточного сезону проведе у французькому «Бордо» на правах оренди. Гравець, який перейшов до київського клубу минулого літа, так і не закріпився в новій команді. На думку нинішнього наставника «біло–синіх» Юрія Сьоміна, бразилець поки програє іншим гравцям свого амплуа, які виступають за «Динамо».