Кому підкориться Зелений континент?

28.01.2011
Кому підкориться Зелений континент?

Китаянка На Лі у фіналі «Аустраліен оупен» зіграє вперше. (Рейтер.)

Центральним поєдинком учорашнього дня на Відкритому чемпіонаті Австрії з тенісу став півфінальний матч чоловічого одиночного розряду між другою та третьою ракетками турніру — швейцарцем Роже Федерером та сербом Новаком Джоковичем. На відміну від іншої півфінальної пари, де сьогодні зустрінуться іспанець Давид Феррер (7) та британець Енді Мюррей, ці спортсмени вже мають досвід перемог на хардових кортах Мельбурна. Джокович тріумфував тут у 2008 році, і це поки його єдиний успіх на турнірах серії «Великого шолома».

Інша справа — Федерер, що чотири рази ставав тут найкращим, і востаннє зробив це минулого року. Утім молодший від 29–річного швейцарця на шість років Джокович не збирався легко відступатися від мрії, у в першому сеті на рівних протистояв Федерерові й переміг на тай–брейку — 7:6 (7:3). У другому швейцарець одразу віддав суперникові свою подачу, і Джокович нагодою закріпити перевагу скористався сповна, — 7:5. У підсумку Федерер програв — 6:7 (3:7), 5:7, 4:6 — і втратив шанс здобути свій 17–й трофей на турнірах серії «Великого шолома».

А ось у жінок новою чемпіонкою точно стане спортсменка, яка ще жодного разу не ставала найкращою на Відкритому чемпіонаті Австралії з тенісу. Китаянка На Лі (9) ще ніколи не вигравала жодного турніру серії «Великого шолома», а в бельгійки Кім Клійстерс (3) усі її три тріумфи на змаганнях такого рівня стосуються «Ю–Ес оупен».

Учора претендентки на перемогу здолали своїх опоненток у півфінальних поєдинках. Бельгійка зробила це більш ніж переконливо, віддавши росіянці Вірі Звонарьовій (2) лише шість геймів: по три на кожен сет. У підсумку — 6:3, 6:3, і Кім удруге за кар’єру зіграє у фіналі «Аустраліен оупен».

Більше труднощів було в китаянки: у матчі проти данки Каролін Возняцки (1) вона віддала перший сет — 3:6, а потім мала всі шанси припинити боротьбу в другому, хід якого таки змінила на свою користь — 7:5. У вирішальному сеті нинішня перша ракетка світу вже нічого не протиставила натиску китаянки, яка так прагнула стати першою представницею своєї країни у фіналі цього турніру — 3:6, 7:5, 3:6 у підсумку. «Це гарний досвід на все моє життя. Існує чимало гравців, які можуть виступати багато років, але так ніколи й не виходили до фіналу «Аустраліен оупен». Я ж це зробила», — після перемоги тішилась 28–річна Лі.

Без особливих несподіванок склалися фінальні дуети в парних чоловічих та жіночих розрядах. У жінок аргентинка Гісела Дулко та італійка Флавія Пенетта (1) зустрінуться з білорускою Вікторією Азаренко та росіянкою Марією Кириленко (12). Жодна з цих чотирьох спортсменок ще не здобувала титулів у парному розряді на мельбурнських кортах.

Натомість іншою є ситуація в чоловічому розряді. Братів–близнюків Боба та Майка Браунів (1) у тенісному світі передусім знають як майстрів виступів у парі. За свою кар’єру брати вже чотири рази перемагали на «Аустраліен оупен», і ще двічі програвали у фіналі парного розряду. Їхні суперники з Індії, Махеш Бхупаті та Леандер Паес (3), у Мельбурні ще не перемагали, але теж мають досвід виступів у фіналі турніру, тож боротьба має бути цікавою.