Холодні танці

28.01.2011
Холодні танці

Найсильніший танцювальний дует України — Шивон Хікін–Кенеді та Олександр Шакалов. (Рейтер.)

Стартовий «постріл», який сповістив про офіційний початок європейської першості в Берні, пролунав у понеділок — тоді на лід «Постфінанс–Арени» вийшли «кваліфаєри». Справжня ж боротьба за участю найсильніших фігуристів Старого світу розпочалася лише минулої середи, коли на огляд громадськості свої короткі програми представили танцювальні та спортивні дуети.

Як відомо, в парному катанні Україну представляють лише танцюристи. Власне, вони, першими з наших співвітчизників, й випробували лід 17–тисячної арени. Судячи з оцінок, комбінації українців особливого враження на суддівську колегію не справили. Перший наш дует, Шивон Хікін–Кенеді зі своїм партнером Олександром Шакаловим, набрали 11–ту суму балів (49,15 бала), друга пара — Надія Фролова/Михайло Касало після короткої програми посідають 13–ту сходинку, маючи в активі 47,73 бала. За словами віце–президента федерації фігурного катання Даніля Амірханова позиції українців закономірні. «Як для фігуристів, що вперше виїхали на змагання такого масштабу, результат нормальний. Обидві пари продемонстрували той рівень, на якому зараз перебувають», — каже в коментарі «УМ» Даніль Асхатович.

Як не прикро, але про медалі українські спортсмени та їхні уболівальники можуть забути — адже різниця в класі наших співвітчизників та представників лідируючої трійки величезна. Так, пара Сінед Керр/ Джон Керр із Великої Британії, яка в проміжному протоколі посідає третю сходинку, за свій танець отримала 62,87 бала, росіяни Катерина Боброва/Дмитро Соловйов — 65,46, а лідери змагань із Франції Наталі Пешала/Фабіан Бурза — 66,91.

Зрештою, попереду ще довільна програма, яка може внести корективи в підсумковий протокол, однак Даніль Амірханов сумнівається, що після другого танцю, позиції українських фігуристів зміняться. «Піднятися вище, бодай на одну позицію, нашим буде дуже складно. Відіграти в танцях два бали складно, п’ять — ще важче», — пан Амірханов аналізує проміжний протокол, в якому пару Хікін–Кенеді/Шакалов від десятого місця відділяють 5,22 пункта, а Фролова з Касалом програють 1,27 бала суперникам iз Литви, що займають 12–ту позицію.

З огляду на прогноз українського функціонера можна припустити, що й у призовій трійці змін після довільного танцю годі чекати. Проте, змагання в Берні мають деяку особливість, яка може вплинути на кінцевий результат. Багато фігуристів скаржаться на низьку температуру, яку підтримують працівники «Постфінанс–Арени» задля льодового шоу. Насправді, на «скляній» поверхні холодно завжди, але в Берні, напевно, аж занадто. Хтось із спортсменів заявляє, що від морозу в них перехоплює дихання, ще хтось критикує перемерзлий лід. Власне, про хорошу роботу рефрижераторів свідчить і зовнішній вигляд вболівальників. Усі вони, окрім теплого зимового одягу, закутуються ще й у додаткові пледи, аби врятуватися від переохолодження. Тож, думається, що аномальні умови можуть внести свої корективи в підсумковий протокол танцюристів.

У середу також відкатали коротку програму й спортивні пари, серед яких немає наших співвітчизників. Отож більшість українських шанувальників фігурного катання, мабуть, вболіває за уродженку Обухова, що під Києвом, Альону Савченко, яка нині в парі з Робіном Жолкови представляє Німеччину й утримує після першого дня змагань першу позицію.