Не було б щастя...

27.01.2011

Унікальні антитіла

Ще не так давно грипозний вірус–мутант А (H1N1), відомий як «свинячий» грип, доводив людей до паніки. Лікарі й науковці фіксували стрімкий перебіг захворювання, тяжкі ускладнення, високу заразність цієї інфекції та значний відсоток летальності при несвоєчасному лікуванні.

Утім серед багатьох мінусів несподівано для всіх знайшовся один плюс, інформують «Медновини». Як з’ясували американські науковці, у всіх людей, які свого часу перехворіли на «свинячий» грип, виробляється надзвичайно сильна здатність протистояти іншим штамам вірусу грипу. Учені опублікували своє дослідження у спеціалізованому виданні під назвою «Вісник експериментальної медицини». Лікарі розповідають, що в пацієнтів, які хворіли саме на цей різновид грипу, вдалося виявити незвичайно великий набір антитіл до вірусу грипу. Причому такі антитіла унікальні — вони практично ніколи не з’являються ні після захворювання на «звичайний» сезонний грип, ні внаслідок вакцинації.

Медична новина моментально розлетілася по всьому світу. Адже за допомогою отриманих знань учені можуть створити універсальну вакцину проти грипу. Чимало експертів уже сьогодні кажуть, що це дуже перспективне дослідження. Утім спеціально заражатися грипом від хворих, щоб отримати «універсальний» імунітет, лікарі дуже не радять.

Тихо і спокійно

Загалом, за даними з різних країн Європейського регіону, впродовж перших тижнів 2011 року частка позитивних зразків на грип склала 44%. У більшості країн світу серед виділених збудників продовжує домінувати вірус грипу A (H1N1)–2009.

Україна належить до регіону, де ситуація щодо грипу наразі «тиха та спокійна». Показники захворюваності на грип відповідають сезонному рівню, тенденції до їх зростання ще зберігаються. Про це журналістам розповів заступник директора Департаменту санітарно–епідеміологічного нагляду МОЗ України Антон Парусов. На прес–конференції, що відбулася у вівторок, фахівець зазначив: на третьому тижні 2011 року в дев’яти контрольних містах Українського центру грипу показники захворюваності були нижчими за епідемічні пороги. Виняток становить лише Донецьк, де епідпоріг було перевищено у 1,3 раза (захворюваність на 10 тисяч населення становила 66,69 випадку при показнику епідпорогу — 53,22).

Серед дітей було зареєстровано 32,2 тисячі випадків грипу та ГРІ (55,4% від кількості всіх хворих). Як і на другому тижні, частіше хворіли діти віком 1—4 роки (38,2%) та 5—9 років (29,9%).