Поразка під овації

27.01.2011

Нинішній відкритий чемпіонат Австралії є приємним, але рідкісним винятком із більшості турнірів «Великого шолому», коли на другому тижні змагань наші спортсмени все ще перебувають у ролі учасників, а не спостерігачів. Причому молодий киянин Олександр Долгополов не просто «дожив» до другого понеділка змагань, а й став чи не найбільшим творцем сенсацій усього турніру.

Українець здобув на хардових кортах «Мельбурн парку» славу грози авторитетів, знявши «скальпи» з француза Тсонга (13) і шведа Содерлінга (4). Тож недаремно він уже вдруге заслужив право вийти на центральний корт — «Арену Рода Лейвера». Учора, о пів на шосту за київським часом, він почав чвертьфінал проти шотландця Енді Мюррея, сіяного під п’ятим номером.

Сашко грав на диво легко й невимушено, наче й не відчуваючи тиску від очей 15 тисяч глядачів. Щоправда, він сам же й ставав жертвою свого стилю, коли легковажно розбазарював здобуту перевагу. Утім Долгополов–молодший показав і характер, коли за рахунку 1:4 у першому сеті відновив рівновагу — 4:4. Проте велика кількість невимушених помилок (загалом у матчі їх набралося аж 77 проти 34 в опонента) призвела до двох програних партій — 5:7, 3:6.

І лише коли наш співвітчизник став серйознішим, забувши про посмішку, справи пішли краще. У впертій боротьбі він вирвав третю партію на тай–брейку — 7:6 (7:3). Для британця цей сет виявився першим, програним у п’яти зустрічах «Аустреліен оупен». Але потім, розслабившись, Олександр провалив початок четвертої партії (0:4), а відігратися вже не вдалося — 3:6. Утім залишав корти Долгополов під аплодисменти публіки, яка симпатизувала йому більше, ніж Мюррею. Суперником Енді у півфіналі буде іспанець Давид Феррер (7), котрий несподівано здолав свого іменитого співвітчизника, першу ракетку планети Рафу Надаля — 6:4, 6:2, 6:3.

Програв учора в змаганнях юніорів і наш Леонард Стаховський, поступившись у третьому раунді іспанцеві Баені — 3:6, 2:6.

Жіночі чвертьфінали завершилися без сенсацій: росіянка Віра Звонарьова (2) здолала чешку Петру Квітову (25) — 6:2, 6:4; а бельгійка Кім Клійстерс (3) — полячку Агнешку Радванську (12) — 6:3, 7:6.