Коли підійде наша «Черга»?

26.01.2011

Польський інститут національної пам’яті (ІПН) — заклад дуже поважний, але це не заважає йому підходити до викриття злочинів та перекосів тоталітарної доби із фантазією. Так, за повідомленням Польського радіо для закордону, ІПН випустив «комуністичну» версію популярної настільної гри «Монополія», Забавка, яку назвали «Черга», покликана підвищити обізнаність польської молоді із життям країни за часів соціалізму.

Правила «Черги» схожі на правила «Монополії» — так само треба кидати кубик і рухати фішки по периметру квадрата. Принципова відмінність полягає в тому, що купівля певних речей у версії ІПН буде пов’язана з великими труднощами, адже гравцеві доведеться постояти в черзі. І купувати треба не активи чи нерухомість, а продукти й речі першої необхідності — дефіцитне взуття, туалетний папір, меблі, каву тощо. Щоб устигнути придбати той чи інший товар, гравцеві належить стати якомога ближче до прилавка магазину або складу. При цьому в процесі гри може з’ясуватися, що «склеп» раптово зачинився або речі на складі закінчилися.

Очікується, що «Черга» надійде в продаж у Польщі вже наступного місяця. Всього випустять три тисячі примірників повчальної гри, до якої додається диск із документальним фільмом, що розповідає про економіку соціалістичної доби.