Бабця Європа на коні

26.01.2011
Бабця Європа на коні

Оборона збірної Ісландії зупиняє іспанця Альберто Родрігеса (праворуч). (з сайту Daylife.com.)

ХХІІ чемпіонат світу з гандболу, що відбувається на аренах Швеції, проходить під диктовку європейських збірних. За підсумками першого групового етапу далі пробилися 12 команд, із яких аж 11 представляють Старий світ. Лише Аргентині вдалося розбавити цю елітну компанію. Іншій дюжині збірних — трьом аутсайдерам із Європи й дев’ятьом — з інших частин планети — випала доля розігрувати місця лише з 13–го по 24–те. Зокрема, словаки, які у «плей–оф» не пустили на чемпіонат українців, обмежилися 17–м підсумковим рядком.

На другому груповому етапі відбудеться ще шість матчів завершального туру, але квартет півфіналістів уже сформувався достроково. Залишилося тільки з’ясувати, хто у секстетах обійме першу, а хто — другу позицію. У групі МІ заочну суперечку ведуть іспанці, які сходили на світовий трон у 2005–му, та чинні чемпіони світу французи. У групі МІІ також сперечаються сусіди — бронзові призери ЧС–2007 данці в очній дуелі зійдуться з господарями, шведами. Після «золота» ЧС–1999 збірна Швеції жодного разу не потрапляла до числа призерів, а тепер отримала чудовий шанс на це в рідних стінах.

А от завсідники п’єдесталів пошани — хорвати, як і призери двох останніх турнірів поляки, цього разу не пробилися крізь скандинавський мур до матчів за медалі.

Згадаємо, що на нинішній форум клуби відпускали гравців до збірних із більшим задоволенням, ніж раніше, адже Міжнародна федерація вперше в історії виплатила клубним командам компенсацію за участь їхніх представників у чемпіонаті світу. І хоча сума невелика — всього один мільйон швейцарських франків на всіх, важливим є вже сам факт такого кроку.

Завершиться фестиваль ручного м’яча, на якому буде зіграно загалом 98 (!) матчів, наступних вихідних на найбільшій арені турніру в місті Мальме.

ТАБЛО

 

2–й груповий етап. Найцікавіші результати

Група М І. Франція — Іспанія — 28:28, Франція — Угорщина — 37:24, Іспанія — Ісландія — 32:24.

Турнірне становище після чотирьох матчів: Франція, Іспанія — 7, Ісландія, Угорщина — 4, Німеччина — 2, Норвегія — 0.

Група М ІІ. Швеція — Польща — 24:21, Данія — Хорватія — 34:29, Сербія — Хорватія — 24:24, Данія — Польща — 28:27.

Турнірне становище: Данія — 8, Швеція — 6, Польща — 4, Хорватія — 3, Аргентина — 2, Сербія — 1.

Підсумковий розподіл місць із 13–го по 24–те. 13. Півд. Корея.
14. Єгипет. 15. Алжир. 16. Японія. 17. Словаччина. 18. Австрія. 19. Румунія. 20. Туніс. 21. Бразилія. 22. Чилі. 23. Бахрейн. 24. Австралія.