Прориви із втратами

21.01.2011
Прориви із втратами

Сашко Долгополов святкує перемогу над німцем Бекером. (Фото Рейтер.)

Нинішнє літо на Зеленому континенті доволі милостиво ставиться до тенісистів і, на відміну від попередніх років, не лякає температурою під 40 градусів за Цельсієм. Цими днями в Мельбурні — цілком комфортні +20—+25. Можливо, тому чоловікам вистачає сил розігрувати тривалі марафони.

Учора зранку за київським часом другий наш співвітчизник пробився до 1/16 фіналу. Слідом за Сергієм Стаховським зустріч другого кола виграв і Олександр Долгополов. Донеччанин із боєм, але таки довів свою перевагу над німцем Бенджаміном Бекером — 6:3, 6:0, 3:6, 7:6 (7:3). І це — на дебютному для себе «Аустреліен оупен»!

Узагалі ж на турнірах серії «Великого шолома» Сашко почав виступати лише торік, а найкращим його досягненням виявилося третє коло ґрунтового «Ролан Гарроса» в Парижі. На синтетиці відкритого чемпіонату США, яка схожа на покриття в «Мельбурн парку», він вилетів у першому ж раунді як одиночного, так і парного розрядів. Але, схоже, заочна суперечка зі Стаховським за звання першої ракетки України підштовхує Долгополова до нових звершень.

Завтра суперником 22–річного українця буде іменитий темношкірий француз Жо–Вільфред Тсонга, сіяний тут під 13–м номером. Напередодні він здолав італійця Андреаса Сеппі — 6:3, 7:6, 7:6. Цікаво, що обидва пройшли перше коло в затяжних п’ятиматчевих двобоях, після чого сил більше залишилося у Тсонга. Обидва рази, виграючи у Сеппі тай–брейки, він так завзято підскакував, що відпали всі сумніви, чи залишилася в нього енергія на подальші матчі.

Учора ж у другому раунді жіночої сітки грала наша Леся Цуренко. Попри те, що 21–річна уродженка Південноукраїнська, а нині — представниця столиці, в рейтингу WTA посідає аж 157–й рядок, вона створила чимало проблем 49–й ракетці світу — росіянці Катерині Макаровій. У першій партії Леся вела перед 5:3, але через серію власних помилок двічі віддала свою подачу й довела справу до тай–брейку. У впертій боротьбі гору взяла Макарова — 8:6. Другий сет українка віддала практично без спротиву — 1:6. Треба зважати ще й на травму спини Цуренко — раз по раз дівчина зверталася до лікаря.

Іллі Марченку пощастило вийти у вечірній сесії на третій за рейтингом корт «Мельбурн парку» — «Арену Маргарет Корт». 23–річний донеччанин як міг пручався п’ятому номеру посіву, британцеві Енді Мюррею, але серйозних проблем йому не створив — 1:6, 3:6, 3:6.

У парних розрядах наші відзначилися перемогою й поразкою. Катерина Бондаренко разом із росіянкою Дінарою Сафіною ще раз підтвердили, що перебувають у поганій формі, програвши чешкам Бенешовій і Заглавовій–Стрицовій — 2:6, 4:6. Натомість союз українки Ольги Савчук й американки Джилл Крейбес розбив дует австралійок Паттерсон/Роговська — 6:4, 6:2.

Найбільшою втратою посіву вчора стала сербка Єлена Янкович (7), котра поступилася кривдниці Бондаренко — китаянці Шуай Пенг (6:7, 3:6). Розпрощалися з Мельбурном і росіянки Марія Кириленко (18) та Аліса Клейбанова (24).