Шуфрича — на Одесу, Порошенка — геть із Нацбанку

20.01.2011

Найближчим часом очікуються ще два резонансні рішення Президента Януковича та його команди щодо розкладання кадрового пасьянсу. За даними джерел «УМ» на Банковій, Петро Порошенко, який ще досі лишається головою наглядової ради Нацбанку (він дістався «донецьким» у спадок від Тимошенко), незабаром втратить посаду в НБУ і зосередиться суто на збереженні свого бізнесу від зазіхань нової влади. Спроби Петра Олексійовича вберегти політичний вплив були марними. Логічно, що новий голова Центробанку Сергій Арбузов, який по суті є «касиром» родини Януковича, потребує відповідного «напарника», а не непевного Порошенка. Тож, подейкують, новим главою наглядової ради буде фаховий банкір із донецьким корінням.

Також очікується кадрове рішення щодо Нестора Шуфрича. Скандальний активіст Партії регіонів випав зі стрічок інформаційних агенцій ще минулого серпня, коли Президент Янукович, отримавши повноваження Кучми, усунув Нестора Івановича з посади міністра з надзвичайних ситуацій — аби звільнити майданчик для нового союзника, Віктора Балоги, — і перевів на посаду заступника секретаря Ради нацбезпеки й оборони. У цьому своєрідному «залі очікування» Шуфрич проявляти себе не збирається, РНБО разом із секретарем Раїсою Богатирьовою залишається зов­сім не впливовим органом державної влади, тож Шуфричу підшукали нове крісло — глави Одеської обласної державної адміністрації. Тим паче тамтешній «губернатор» Едуард Матвійчук заслуговує здебільшого на критичні відгуки про свою роботу й поведінку.

Ще одне знакове призначення вже відбулося в уже згаданому МНС, яке очолює пан Балога. «Рятувальне» відомство, крім екс–глави секретаріату Президента Ющенка, пригріло ще одного діяча «помаранчевої» влади. Євген Червоненко нещодавно став керівником департаменту авіації МНС України і вже озвучив наполеонівські плани щодо застосування орендованих приватних гелікоптерів для ліквідації всіляких надзвичайних ситуацій. Недарма він у 2005 році очолював Міністерство транспорту. При цьому, подейкують, Євген Альфредович уже встиг вступити в конфлікт із міністром Віктором Балогою.

 

НОВІ ОБЛИЧЧЯ — НОВІ ПРАВИЛА

Новий голова Нацбанку Сергій Арбузов відклав перше спілкування з пресою на невизначений термін. Як повідомила вчора прес–служба НБУ, графік голови на 24 січня зазнав змін «у зв’язку із запланованими заходами Кабінету Міністрів України в цей день».

Раніше прес–служба Нацбанку викликала обурення представників мас–медіа іншим рішенням: Центробанк вимагав від журналістів попередньо надіслати запитання, які будуть поставлені пану Арбузову на брифінгу (по одному від кожного учасника прес–конференції). Київська незалежна медіа–профспілка висловлювала обурення такими намірами «цензорів» із НБУ.

Показово, що Сергій Арбузов під час свого призначення на посаду взагалі не виступав у парламенті і не відповідав на запитання депутатів. Він також відмовився відповідати на запит журналістів про те, звідки у 2009 році отримав 150 млн. грн. дивідендів.