Грецький горіх

20.01.2011
Грецький горіх

Форвард «Аріса» Крістос Тапутос легко проходить Ламейна Уїлсона. (Фото з сайту БК «Аріс».)

Столичний «Будівельник» позавчора зіграв перший матч у раунді «топ–16» баскетбольного Єврокубка. «Будка» в цьому турнірі виступала вперше, але сходу пробилася до другого групового етапу. Тут суперники у киян будуть ще серйозніші, ніж у попередньому раунді: багаторазовий чемпіон Греції «Аріс», німецький «Геттінген» та французький «Ле Ман». У суперечці з ними підопічні іспанського тренера Хосе Беррокаля мають посісти принаймні друге місце, аби вийти до чвертьфіналу.

Перший опонент «Будівельника» в групі J — «Аріс» — на попередньому етапі змагався з іншим українським клубом. «Азовмаш» програв грекам обидві зустрічі. У вівторок «Аріс» подужав і киян. У Салоніках господарі мусили відігруватися після точного триочкового кидка «українця» Ламейна Уїлсона, але без проблем перебрали ініціативу у свої руки. Після влучання колишнього гравця «Донецька» Пі Джея Такера, який у поєдинках із тим же «Азовмашем» був найрезультативнішим у складі «Аріса», греки більш не випускали суперника вперед. Першу чверть вони виграли з рахунком 22:15, до перерви гандикап виріс до 11 пунктів. Особливо старався американський захисник господарів Боббі Браун, який кілька років грав у НБА.

У третій чверті кияни отримали шанс, який не завжди випадає в поєдинках із таким суперником. У певний момент гравці «Аріса» розслабилися й дозволили гостям відновити інтригу. Кияни організували ривок — 9:0, і рахунок став 45:45. До слова, гравці «Будівельника» 19 разів атакували кільце греків з–за дуги, але результат вийшов сміховинний — лише три влучання. Греки ж закинули шість триочкових спроб із восьми.

Послаблення в третій чверті, яку греки програли 18:23, стало єдиним їхнім кроком назад у цьому матчі. Надалі на майданчику домінували господарі. На старті заключної 10–хвилинки вони ще дозволили українцям наблизитись на відстань одного очка — 59:58, але в підсумку перемогли з розривом у 16 пунктів..

«У нас були проблеми з кидками. А в останній чверті ми жахливо захищалися, і це призвело до такої різниці в рахунку», — так пояснив причини поразки Хосе Беррокаль. А ось для його візаві Шарона Друкера, попри перемогу, ця гра стала останньою на посаді головного тренера «Аріса» — готувати команду із Салоніків до наступних матчів тепер буде інший фахівець.

 

ТАБЛО

Єврокубок. Раунд « топ–16». 1–й тур. Група J. «Геттінген» (Німеччина) — «Ле Ман» (Франція) — 75:71, «Аріс» (Греція) — «Будівельник» (Україна) — 85:69 (Браун (23+5 перед.), Слукас, Тапутос (по 15) — Морлі (14+8 підб.), Уїлсон (14+5 підб.), Анісімов (12)).

* * *

Кубок суперліги. Чвертьфінал. «Донецьк» — «Говерла» — 70:66 (перший матч — 74:67).